Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbyr rituell slakting: Jøder og muslimer raser

Bildet fra 2016 er tatt på et fransk slakteri av dyr som er slaktet på kosher-måten. Frankrike tillater fortsatt rituell slakting uten bedøvelse.
Bildet fra 2016 er tatt på et fransk slakteri av dyr som er slaktet på kosher-måten. Frankrike tillater fortsatt rituell slakting uten bedøvelse. Foto: Frederick Florin (AFP)
Sist oppdatert:
Muslimer og jøder i Belgia raser etter at den nord-belgiske regionen Flandern innførte et forbud 1. januar mot rituell slakting av dyr uten bedøvelse.

Både halal- og kosher-slaktning krever at dyret ikke bedøves før det avlives ved blødning. Kritikerne mener forbudet er et angrep på religionsfriheten.

Den franskspråklige regionen i sør, Wallonia, skal også innføre lignende forbud i august, mens Brussel, som er Belgias tredje region, har ikke planer om tilsvarende tiltak.

- Dette er en trist dag for religionsfriheten i Europa. Vi befinner oss midt oppi et angrep mot religionsfriheten, sier president for Konferansen av europeiske rabbinere og sjefrabbiner i Moskva, Pinchas Goldschmidt, i en uttalelse, skriver The Times.

- Største fornærmelsen siden Nazi-okkupasjonen

Da forbudet ble introdusert, reagerte Den europeiske jødiske kongressen med sinne og omtalte det som «den største fornærmelsen mot jødiske religiøse rettigheter siden Nazi-okkupasjonen,» skriver The Daily Mail.

Muslimske krefter har forsøkt å stanse forbudet i den belgiske grunnlovsdomstolen uten hell, og har omtalt forbudet som et direkte angrep på «én av de mest grunnleggende bestemmelsene for næringsinntak i den muslimske tro - forpliktelsen om at dyr må gjennomgå rituell slakting», skriver The Times.

- Myndighetene spurte om vårt råd rundt forbudet. Vi var negative, men rådet ble ikke fulgt. Dette forbudet er presentert som en åpenbaring av dyrevelferdsaktivister, men debatten rundt dyrevelferd i islam har pågått i 1500 år. Vår form for rituell slakting er smertefri, sier en leder for det muslimske miljøet, Saatci Bayram, i en uttalelse, skriver The New York Times.

- Stigmatisering

Joos Roets, som er en advokat som representerer en paraplyorganisasjon for en rekke islamske institusjoner, hevder motivet bak forbudet er snarere stigmatisering av enkelte grupperinger enn dyrevelferd.

Selve lovforslaget ble introdusert av Ben Weyts, som er en flamsk nasjonalistisk politiker som sitter som minister i reginonsregjeringen.

Tilhengerne av forbudet mener motviet bak er kun dyrevelferd.

- Vi etterlyser ikke et forbud på rituell slakting, men kun at det blir en slutt på lidelse som teknisk sett kan unngås, sier president for den belgiske dyreverngruppen Gaia, Michel Vandenbosch, i en uttalelse.

Gaia jobber nå for å få Brussel til å slutte seg til forbudet.

Store tap for kosher-industrien

Det nye regelverket har påført store tap for kosher-industrien i Antwerpen i Flandern. En av kosher-fabrikkene i byen, som slaktet 80.000 kyllinger i måneden, ble blant annet nødt til å stenge.

Muslimer og jøder i Flandern vil tross forbudet kunne få tilgang til henholdsvis halal- og kosher-slaktet kjøtt fra Brussel og andre steder i Europa, men trolig til en litt høyere pris grunnet transportkostnader.

- På det grunnlaget utgjør det liten forskjell. Vi vil fortsatt ha tilgang til kjøtt. Men problemet er budskapet som sendes ut. Det sier til jøder: Vi vil ikke har dere her, sier lederen for et ortodoksjødisk miljø i Antwerpen, Nechemia Schuldiner, ifølge den israelske avisen Haaretz.

I Belgia er det henholdsvis 500.000 og 30.000 muslimske og jødiske innbyggere, skriver The New York Times. Flandern er den regionen med flest belgiske jøder, mens Brussel er regionen med størst muslimsk befolkning.

Ikke lov i Norge

Land som Norge, Sverige, Danmark, Finland, Litauen, Slovenia, Sveits og Island praktiserer en form for forbud mot rituell slakting av dyr uten bedøvelse.

I henhold til norsk lov er det ikke tillatt å gjennomføre halal- eller jødisk kosher-slakting uten at dyret bedøves først.

«Norske myndigheter krever at dyret bedøves etter godkjent metode, før det stikkes i halsen og avblør,» skriver Mattilsynet på Matportalen.no.

«Muslimske miljøer får slippe til med egne kompetente personer, som foretar selve avblødningen. I tillegg til krav om dyrevelferd (bedøving), må avblødningen også oppfylle krav om hygiene,» skriver Mattilsynet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!