RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fordømmer Norge

Sist oppdatert:
Irans tidligere ambassadør i Norge, Perviz Khazai, fordømmer at den iranske utenriksministeren Manoucheh Mottaki får besøke Norge tirsdag.

TEHERAN/OSLO (Nettavisen): - De er feil at norske myndigheter støtter det iranske regimet ved å la slike personer komme til Norge. Dette er personer som støtter urolighetene i Midtøsten og Irak. Vi skal demonstrere merkbart foran UD. Norge bør støtte sanksjoner mot regimet i Iran og ikke tenke på olje- og gassinteresser. Oljeselskaper og den norske regjeringen bør følge FN-sikkerhtsråds nye sanksjoner mot regimet og bryte kontakten med dem, sier Khazai til Nettavisen.

TV 2 Sumo:Må endre atompolitikk

Khazai er leder for Det iranske nasjonale motstandsrådet (NCRI) i Norge. Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet, er NCRI den viktigste frontorganisasjonen for Folkets mujahedin. Men den iranske gruppen Mujahedin-Khalq (Folkets mujahedin) har siden 2002 vært på EUs terrorliste.

Flere eksiliranske organisasjoner i Norge og Sverige fordømmer den svenske og den norske regjeringen for å tillate Mottaki å komme til landene. De krever at både Norge og Sverige bryter alle politiske og kulturelle forbindelser med Iran.

Sammen om atomprogrammet
Irans viseutenriksminister Dr. Saeed Jalili sier til Nettavisen at Irans utenriksminister Manoucheh Mottaki vil invitere Norge og Sverige til et samarbeid om atomprogrammet i Iran.

- De vil da se at atomprogrammet er fredelig og at atomkraft og er viktig for den økonomiske utviklingen i landet. Vi har planer om å bygge 20 kraftverk i Iran innen 2020. Iran ønsker et nettverk av atomkraftverk med en kapasitet på 20.000 megawattimer innen 2020, og Norge er velkommen som partner, sier Jalili til Nettavisen.

- Skal Irans utenriksminister Mottaki snakke med norske politikere om konflikten mellom Iran og USA, særlig fordi Norge er en av USAs viktigste allierte?

- For Iran er det viktig at Norge får vite at Vestens bekymring for Irans atomprogram er uforståelig. Norge bør forteller USA at Iran er klar for et seriøst møte og dialog dersom USA forandrer sin behandling av Iran, sier Jalili.

Han sier også at han i slutten av mai skal møte statssekretær Raymond Johansen i Iran.

Tirsdag morgen skal olje- og energiminister Odd Roger Enoksen møte den iranske utenriksministeren. USA har truet med å straffe selskaper som investerer over 20 millioner dollar i Iran. Dette bekymrer norske olje og gass-selskaper som investerer i Iran, særlig Statoil som fikk kontrakt i 2002 med å utvikle et gassfelt i sør-Iran.

Tjener bra i Iran
- StatoilHydro er blant selskapene som tjener bra i Iran. Mange andre selskaper er også engasjert i landet - blant annet Total og Shell. Under en stor olje- og gassmesse i Theran, deltok over 519 selskaper fra 35 land. Det viser at de fleste selskapene ikke frykter den amerikanske politikken, sier Irans oljeminister Kazem Vaziri Hamaneh til Nettavisen.

- Men frykter ikke dere at nye sanksjoner kan stoppe vestlige gass- og oljeinvesteringer?

- Iran og Østerrike har underskrevet en avtale på 30 milliarder dollar for et prosjekt sammen med det statlige iranske oljeselskapet NLG om utvikling av et gassfelt i Sør-Iran. Denne gassen skal eksporteres til Europa. Derfor vil sanksjoner være negativt for Europa, ikke bare for Iran, sier Hamaneh.

Statoil
Irans tidligere representant i Det internasjonale atomenergibyrået, Mohammad Keiarishi, sier at de økonomiske interessene mellom Norge og Iran er viktigere enn de politiske.

- Statoil og Hydro må forsette å jobbe på vanlig måte i Iran. Norge bør snakke høyt og si nei til USAs straff mot selskaper. Norske selskaper med teknologi i olje og gass-sektoren er viktig for Iran, sier Keiarishi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere