RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fordømmer presidentvalg

Sist oppdatert:
-Vedvarende og omfattende press fra myndighetenes side begrenset mulighetene for et rettferdig valg, hevder uavhengige observatører etter gjenvalget av Nursultan Nasarbajev i Kasakhstan søndag.

I en svært sterk uttalelse kritiserer observatørene fra Osse (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) måten presidentvalget ble gjennomført på.

-Valget skjedde fredelig, men opptellingen var dårlig eller svært dårlig i ett av fire tilfeller som ble observert, heter det i en uttalelse fra valgobservatørene ifølge Reuters.

Ifølge de foreløpige resultatene fra valget fikk den sittende presidenten Nursultan Nazarbayev 91 prosent av stemmene. Hans nærmeste konkurrent, Zharmakhan Tuyakbai, fikk sju prosent. Alikhan Baimenov fikk 1,65 prosent av stemmene.

Zharmakhan Tuyakbai lovte mandag at han vil klage valgresultatet inn for valgkommisjonen.

-Vi vil erklære valgresultatet for ulovlig. Vi forbeholder oss retten til å arrangere demonstrasjoner, men vil ta hensyn til svaret myndighetene gir, sa han under en pressekonferanse i den tidligere hovedstaden Almaty mandag.

Jukset
Blant uregelmessighetene som blir påpekt var press mot studenter for å avgi stemme, juks med stemmeurnene og flere tilfeller av at velgere avga stemme flere ganger, heter det i rapporten fra de 460 valgobservatørene.

- Politiske reformer vil stå på toppen av lista, lovte Nasarbajev under en pressekonferanse mandag.

Bevis
Under pressekonferansen avviste han anklager om at han og familien hans skal ha tusket til seg millioner av dollar.

- Dersom noen anklager meg for korrupsjon, får de legge fram bevisene. Blir ikke anklagene bevist, er det injurier. Da kommer jeg til å kreve dem straffet i henhold til loven, truet han. En tidligere rådgiver er allerede anklaget for korrupsjon i forbindelse med oljekontrakter med USA.

- Dersom noen anklager meg, får de legge fram beviser.

Det endelige valgresultatet er ventet om ti dager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere