RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fordømmer USAs avhørsmetoder

Forsvaret og senatet strides om bruken av avhørsmetodene på Guantánamo Bay.

En forsvarskomité fra Senatet har kritisert militæret for måten de avhører fanger på den amerikanske fangeleiren Guantánamo Bay, melder BBC.

- Bruker torturmetoder
Pentagons advokater har innrømmet til forsvarskomiteen at metoder som water-boarding er tatt fra treningen av amerikanske soldater, hvor målet er å få soldatene resistente mot tortur. Water-boarding er en av flere teknikker som senatet mistenker blir benyttet på fangeleiren.

Teknikken, som har vært brukt i det amerikanske forsvaret lenge, er utarbeidet etter erfaring fra tidligere amerikanske krigsfanger. Deler av treningsprogrammet, som forkortes SERE, ble tatt i bruk på Guantánamo Bay i 2002, og ble godkjent av daværende forsvarsminister, Donald Rumsfeld.

Water-boarding går ut på at fangen blir lenket fast til en plate med føttene hevet. Cellofan blir surret rundt fangens hode, og vann blir tømt over ansiktet slik at fangen føler at han drukner.

Andre teknikker som inngår i SERE er ifølge BBC, å la fanger stå oppreist i inntil 40 timer og slag med åpen hand mot magen.

- Bøyd regelverket
Leder i komiteen, senator Carl Levin, sier at militæret har tøyd regelverket for å få det til å se lovlig ut, ifølge BBC.

Det hvite hus står fast ved at teknikkene de benytter er lovlige, og at alle fanger ble behandlet humant.

- Maktmisbruk ovenfor fanger har aldri, er ikke, og vil aldri være denne regjeringens policy. Regjeringens policy har vært å fange og avhøre disse fangene, og få tak i informasjon som kan beskytte landet, sa Tony Fratto, en talsmann for det Hvite Hus i høringen.

- Teknikkene er et virus
Anklagen om tortur på Guantánamo Bay er ikke enestående. Tilfeller i Afghanistan og Irak har blitt avdekket de siste årene, og senator Carl Levin karakteriserer de kontroversielle avhørsmetodene som et virus i det amerikanske militæret. Ved å godkjenne bruken startet Donald Rumsfeld, ifølge senatoren, «et virus som til slutt infiserte avhørsoperasjoner gjennomført av det amerikanske militæret i Afghanistan og Irak».

Senatoren utrykte også bekymring om hvilke signaler landet sender ut.

- Om vi bruker disse teknikkene offensivt mot fanger, forteller det verden at disse teknikkene har USAs godkjenning, sier han ifølge BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere