*Nettavisen* Nyheter.

Fordømmer angrep på FN-skole

DREPT: Den ti år gamle palestinske gutten Ali al-Shibari var en av dem som ble drept da israelerne angrep en FN-skole i Beit Hanun-distriktet på Gazastripen, der hundrevis av sivile hadde søkt tilflukt. Bildet er tatt på Beit Lahiya-sykehuset torsdag. Foto: Mahmud Hams (Afp)

Minst 16 drept og over 200 såret.

24.07.14 21:18

FN-sjef Ban Ki-moon er rystet over det israelske angrepet mot en FN-skole på Gazastripen torsdag morgen. Minst 16 personer skal ha blitt drept og over 200 er såret i angrepet.

Ifølge UNICEF har rundt 120.000 mennesker, halvparten av dem barn, søkt tilflukt på FN-skoler og offentlige skoler på Gazastripen.

- Jeg er rystet over nyheten om angrepet på en UNRWA-skole nord på Gazastripen der hundrevis av mennesker hadde søkt tilflukt. Mange er drept, inkludert kvinner og barn, såvel som FN-ansatte. Omstendighetene er fortsatt uklare. Jeg fordømmer denne handlingen på det sterkeste, sier Ban ifølge enpressemelding.

Angrepet skjedde i byen Beit Hanoun på den nordlige delen av Gazastripen.

Les også: SAS gjenopptar flygninger til Israel

Søkte dekning

De drepte og sårede var blant flere hundre mennesker som søkte dekning på skolen fra kampene i området. Ifølge vitner skjøt israelske stridsvogner fire ganger mot skolen. Israel bekrefter at de hadde kjempende soldater i området, og de kommer til å etterforske hendelsen på skolen, melder NTB via AFP og Reuters.

- Dagens angrep understreker hvor viktig det er at drapene slutter, og det nå, sier Ban.

Klikk på bildet for å forstørre.

SORG OG SJOKK: En palestinsk mor trøster sin datter etter angrepet på den FN-drevne skolen på Gazastripen torsdag. Foto: Finbarr O'reilly (Reuters)


FN-talsmann Farhan Haq opplyser at organisasjonen jobber med å fastslå hvor mange FN-ansatte som er drept.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORDØMMER: Også den amerikanske utenriksministeren John Kerry fordømmer angrepet. Foto: Heinz-peter Bader (Reuters)


- Stopper for volden

Også den amerikanske utenriksministeren John Kerry fordømmer angrepet.

– Angrepet viser hvor viktig det er å sette en stopper for volden og få en våpenhvile og en varig løsning på krisen i Gaza så fort som mulig, sier hans talsperson Jen Psaki.

– Nok en gang oppfordrer vi alle parter til doble innsatsen for beskytte sivile, sa hun ifølge NTB.

- Ingen trygge steder

- Ingen steder er trygge for barn og deres familier på Gaza akkurat nå, sier Pernille Ironside, leder for hjelpeorganisasjonen UNICEFs Gaza-kontor torsdag.

Hun sier barna på Gazastripen påføres varige psykiske og fysiske skader.

- Her om dagen møtte jeg fire år gamle Shima på sykehuset. Hun lengter etter moren og søsknene sine, alle drept mens de søkte tilflukt, de hadde forlatt hjemmet sitt for å finne et sikrere sted. Bare Shima og faren overlevde.

UNICEF samarbeider med PCDCR, som har gitt psykososial hjelp til 1089 barn på Gaza.

15 drepte barn på et døgn

I løpet av de siste 24 timene er 15 palestinske barn rapportert drept på Gazastripen. Siden Israel innledet sin militæroffensiv er minst 181 palestinske barn rapportert drept som en følge av stridighetene. Den yngste var en tre måneder gammel baby. To tredjedeler av barna som er drept var 13 år eller yngre.

Ifølge UNICEF er det nå rundt 120.000 mennesker, halvparten av dem barn, som søker tilflukt på FN-drevne og offentlige skoler rundt på Gazastripen.

70 prosent av befolkningen har ikke tilgang til rent vann.

40 prosent av Gazas avløpsvann renner rett ut i Middelhavet. Et renseanlegg er truffet, og avløpsvann renner derfra og ut i gatene og forurenser et stort område, opplyser UNICEF.

Organisasjonen anslår at minst halvparten av alt vann- og avløpsinfrastruktur er satt ut av spill.Protective Edge

«Operation Protective Edge» ble satt i gang 8. juli som svar på rakettangrep fra Gazastripen.

Fram til torsdag 24. juli var antall drepte palestinere over 730, ifølge palestinske helsemyndigheter.

FN opplyser at 181 palestinske barn er blant de drepte. 32 israelske soldater er drept, ifølge israelsk militære. I tillegg er to sivile israelere og en thailandsk arbeider drept i rakettangrep fra Gazastripen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag