Fordømmer ikke selvmords-angrepet

Foto: (AP/Scanpix)

- Selvmordsaksjonen var en reaksjon på Israels aksjoner mot det palestinske folket. Det kan vi ikke fordømme, sier Hamas' Salah Mohammed El-Bardawil til TV 2 Nettavisen. I mai kommer han til Norge.

18.04.06 16:26

- Jeg bor i Palestina og snakker med folk her hver dag. Derfor forstår vi hvorfor denne gutten ble selvmordsbomber. Folk er mer og mer skuffet over at Israel og Vesten stanser den økonomiske støtten og forverrer situasjonen, sier El-Bardawil til TV 2 Nettavisen.

Mandag ble ni mennesker drept og flere dusin såret da en 21 år gammel palestiner sprengte seg i luften ved en markedsplass i Tel Aviv. Den militante gruppen Islamsk hellig krig har påtatt seg ansvar for angrepet.

- Vi kan ikke fordømme selvmordsaksjonen. Dette var en reaksjon mot de israelske styrkenes aksjoner mot det palestinske folket, sier Salah Mohammed El-Bardawil til TV 2 Nettavisen.

Israels ambassadør i Norge, Miryam Shomrat, er skuffet, men ikke overrasket over Hamas' holdning.

- Desverre er dette Hamas' sanne ansikt. De forblir tro mot sine egne mål og de ønsker ikke at Israel skal eksistere. Ikke engang i fred, sier Shomrat til TV 2 Nettavisen.

Til Oslo
El-Baradawil er talsmann for Hamas' gruppe i den palestinske nasjonalforsamlingen. I midten av mai besøker han Oslo sammen med Mohammed el-Rantisi.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer selvmordsaksjonen, men vil likevel ikke legge hindringer i veien for at Hamas-representantene kommer til Norge.

El-Bardawil sier til TV 2 Nettavisen at han gjerne vil møte utenriksminister Jonas Gahr Større og utviklingsminister Erik Solheim når han kommer til Norge i mai.

Etter planen skal delegasjonen fra den palestinske nasjonalforsamlingen besøke Frankrike, Italia, Hellas, Østerrike og Norge.

- Vi vil fortelle til europeerne om den palestinske regjeringens og nasjonalforsamlingens syn. Vi mener at europeere har blitt feilinformert av den israelske propagandaen mot den palestinske regjeringen, sier El-Bardawil til TV2 Nettavisen.

Vil møte
Delegasjonen har to representanter fra Hamas. Resten kommer fra andre palestinske partier, blant annet Fatah.

- Vi vil gjerne også møte utenrikskomiteen i Stortinget. Siden Norge er leder for giverlandsgruppen for Palestina er det viktig at de lytter til oss og får høre om vårt syn på fredsprosessen i Midtøsten. Det er ikke riktig å bryte den økonomiske støtten til den palestinske regjeringen, som har kommet til makten ved et demokratisk valg. Vi synes ikke det palestinske folket bør straffes på grunn av at det har valgt Hamas, sier El-Bardawil.

Anerkjennelse
USA og EU har avvist å ha kontakt med Hamas-regjeringen før den anerkjenner den israelske staten.

- Vi vil anerkjenne Israel dersom landet aksepterer en palestinsk stat, trekker sine soldater tilbake til grensen fra 1967, godtar Jerusalem som palestinsk hovedstad, løslater palestinske fanger og anerkjenner palestinske flyktningers rett til å vende hjem til en palestinsk stat.

- Problemet er at Israel ikke vil godta en palestinsk stat ved siden av Israel, og de forsetter å bygge muren. Landet respekterer heller ikke tidligere inngåtte avtaler. Vesten bør presse Israel til å anerkjenne den palestinske staten og stanse militæraksjonene i de palestinske områdene, sier El-Bardawil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.