Fordømmer Sri Lanka-angrep

Foto: (Foto: AP/Scanpix)

-Barbarisk, kaller Erik Solheim det blodigste angrepet på Sri Lanka siden våpenhvilen ble inngått. Han mener landet nærmer seg full borgerkrig.

15.06.06 22:32

Siden desember 2005 er 519 personer drept i volden på Sri Lanka. De stadige angrepene mot sivile tilspisser den allerede kritiske situasjonen i landet, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

- Barbarisk handling
Torsdag skjedde det blodigste angrepet på sivile siden partene i fredsprosessen på Sri Lanka ble enige om våpenhvileavtalen i 2002. En buss med sivile ble rammet av et mineangrep. Hittil er det meldt om 63 drepte og 45 skadde.

- Dette er en barbarisk handling mot uskyldige sivile, også barn. Våre tanker går til de etterlatte og skadde, sier utviklingsminister Erik Solheim i pressemeldingen.

Han har i mange år stått sentralt i fredsprosessen som megler mellom regjeringen og opprørerne Tamil-tigrene (LTTE).

- Vi ser en utvikling der en voldshandling blir etterfulgt av en annen. Denne grove volden tar landet mot full borgerkrig. Norge krever umiddelbar stans i all vold på Sri Lanka, sier Solheim.

- Sikkert LTTE
De norske fredsmeglerne er blitt kritisert for å være for vennligsinnet overfor Tamil-tigrene (LTTE). Sri Lankas Mangala Samaraweera sier til TV 2 Nyhetene at det helt sikkert er tigrene som står bak angrepet torsdag.

- Vi vet sikkert at dette er nok en sørgelig grusomhet begått av LTTE. Jeg vet at LTTE nå offisielt har nektet enhver involvering i angrepet. Men du må alltid huske at LTTE aldri har innrømmet noen av sine grusomheter de siste 25 årene, og vi forventer ikke at de gjør det nå heller. Men det at angrepet denne morgenen mot sivile, spesielt mot skolebarn på vei til skolen, var så sofistikert, er et tegn på at LTTE står bak. Det er ingen andre grupper i Sri Lanka som kunne utføre et så sofistikert terrorangrep, sier han til TV 2 Nyhetene.

Etter angrepet bombet regjeringen to tamilske stillinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.