Fordømmer trusler mot tegnere

Lederen for verdens største muslimske forbund fordømmer oppfordringene til drap på tegnerne av Muhammed-karikaturene. Til helgen møter han Kofi Annan.

21.02.06 17:05

- Dere har ingen rett til å drepe noen, sa Ekmeleddin Ihsanoglu under en pressekonferanse i Islamabad tirsdag ifølge Reuters.

Ihsanoglu leder paraplyorganisasjonen Organisation of Islamic Conference (OIC), som er verdens største islamske forbund.

I forrige uke utlovte en pakistansk geistlig over en million dollar i belønning den eller de som ville drepe en av tegnerne som sto bak Muhammed-karikaturene.

Ifølge Ekmeleddin Ihsanoglu er drap mot islams lære.

¿ Det er ingen spøk å si man skal drepe den eller den. Dette er en svært alvorlig sak. Ingen har myndighet til å utstede en drapsordre, sa han.

Annan
Til helgen møter han FNs generalsekretær Kofi Annan muslimske og europeiske ledere i Qatar. De vil diskutere forslag om en egen blasfemiparagraf i FNs erklæring om menneskerettigheter.

Møtet «Alliance of Civilizations» har som mål å skape bedre dialog mellom ulike religioner. Allerede mandag diskuterte Annan forslaget om blasfemiparagraf i menneskerettighetserklæringen med 57 ambassadører fra (OIC). Forslaget vil bli grundigere behandlet ved møtet i Qatar til helgen.

Annan driver nå brannslokking i etterkant av bråket rundt Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten og andre europeiske aviser.

- På møtet vil Annan snakke om hvor viktig det er å slutte med vold og isteden oppfordre til toleranse, sier FNs talsmann Stephane Dujarric, ifølge AP.

- Uakseptabelt
Ved møtet med OIC mandag diskuterte Annan og organisasjonen møtet i Doha, Qatar fra 26-28. februar. De diskuterte også et forslag fra OIC om å inkludere en paragraf til vern om religiøse symboler i FNs utkast til resolusjon for det nye Rådet for Menneskerettigheter. Rådet skal erstatte den nåværende Menneskerettighetskommisjonen.

USAs FN-ambassadør John Bolton sa sist uke at forslagene fra OIC er uakseptable. Jemens FN-ambassadør er likevel optimistisk.
- Jeg håper at slike resolusjoner kan ha blitt godkjent innen slutten av februar, sier Abdullah Alsaidi, ifølge AP.

20 ekspertgrupper
Under møtet i Doha skal Kofi Annan blant annet møte generalsekretær Ekmeleddin Ihsanoglu i praplyorganisasjonen Den islamske konføderasjonen (OIC), EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana og generalsekretær Amr Mussa i Den arabiske liga.

Annan skal også møte representanter for de rundt 20 gruppene med eksperter på religion, politikk og kultur som står bak forslaget om blasfemi-vern til FN. Gruppens representanter sier de håper FN i løpet av 2006 vil klare å ha skape ny respekt mellom verdens sivilisasjoner og kulturer, og dessuten bekjempe ekstremisme.

Stanset avis
Saudiarabiske sensurmyndigheter har innført en midlertidig stans i utgivelsen av avisen Al-shamsh i Riyadh. Mandagens avis ble stanset fordi den ville sette Muhammed-karikaturene fra Jyllands-Posten på trykk. Også den norske avisen Magazinet har trykket tegningene. Avisens ansvarlige sa man ønsket å trykke tegningene sammen med en stor liste over danske varer for å motivere folk til å styrke boikottaksjonen mot Danmark.

Tidligere har to jordanske redaktører blitt stilt for retten etter å ha trykket tegningene. En egyptisk avis som trykket tegningene har ikke fått noen reaksjoner fra myndighetene i Egypt. Også tre avisredaktører fra Jemen stilles for retten etter at de trykket Muhammed-karikaturene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.