RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forlater Gaza mandag

Foto: Norsk Folkehjelp
Sist oppdatert:
- Vi føler oss ikke direkte truet, men har bestemt oss for å forlate Gaza, sier Norsk Folkehjelps Gudrun Bertinussen.

Mandag var hun og etterfølgeren Kirsten Belch-Olsen i full gang med å pakke ned sakene sine ved kontoret til Norsk Folkehjelp i Gaza by. I løpet av helgen har det kommet to flygeblader som ber skandinavere forlate de palestinske områdene. Flygebladene kommer som en protest mot trykkingen av karikaturtegningene av profeten Muhammed i danske Jyllands-Posten og den norske kristne avisen Magazinet.

- Folk her føler seg trakassert. Nordmenn må forklare at det er ekstremister som står bak publiseringen. Det er et klart behov for å komme i dialog med folk her. De lurer også på om norske myndigheter står bak, sier Bertinussen til TV 2 Nettavisen.

Sjokkert
Hun har vært stedlig representant for Norsk Folkehjelp i Gaza i fire år. Mandag skulle hun holde en mottakelse for etterfølgeren Kirsten Belch-Olsen. I stedet pakker de to kvinnene kofferten, og vurderer å avlyse mottakelsen.

- Vi føler oss ikke direkte truet. Men det står politi utenfor kontoret her. Både representanter for politiske partier og befolkningen her er sjokkert og skuffet, sier Bertinussen.

Mandag var hun i kontakt med en talsmann for Al-Aqsa-brigadene, som sto bak det ene flygebladet.

- Talsmannen sier det retter seg mot dansker og svensker, ikke nordmenn, og at det først og fremst er en melding til danske myndigheter, sier hun.

Hun har også hørt fra andre hjelpearbeidere at gruppen Islamsk hellig krig skal ha spredt et flygeblad der også nordmenn er inkludert.

Frustrerte
Ifølge TV 2-reporter Fredrik Græsvik er stemningen opphisset i de palestinske områdene etter valget i forrige uke.

-Det er en del frustrerte folk med våpen. De kan gjøre situasjonen ubehagelig eller farlig, sier Græsvik.

- Det har kommet trusler tidligere, men også da har man greid å skille mellom å ramme myndigheter i stedet for hjelpearbeidere eller enkeltpersoner som her her for å hjelpe, sier han.

Væpnede menn fra Fatah-bevegelsen tok mandag kontrollen over EUs kontor i Gaza by, melder AP. Årsaken til aksjonen er ikke kjent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere