RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forlatt av UD i bombe-regnet

Sist oppdatert:
Eivind Årsland blir igjen i bombeherjede Beirut fordi hans gravide kone ikke får være med bussen hjem til Norge. De er ikke de eneste.

Les også: Bussene på vei ut av Beirut

Eivind Årsland og hans kone Iman trodde de endelig skulle komme seg i sikkerhet søndag. Men etter timer med kø på busstasjonen, ble de skuffet.

Er du i Libanon? Ring Nettavisen på 21.00.60.10 eller skriv til vaktsjef@nettavisen.no

Ikke plass
- Vi skulle til å gå på bussen, men så fikk vi beskjed om at ettersom kona mi ikke er norsk statsborger ennå, får hun ikke være med, sier Årsland på telefon fra Beirut til TV 2 Nettavisen.

De ventet på bussholdeplassen i håp om at det likevel skulle bli plass til Iman. Noen timer senere fikk Imans onkel, Tom Ivar Liland, beskjed fra UD om at Iman må vente på neste transport ut av landet. Litt før klokken 13 dro bussen - uten ekteparet Årsland.

- De vet jo ikke en gang når neste transport skal gå, eller om det vil være tidsnok. Bare det å bevege seg fra boligene de er i og bort til bussholdeplassen, anser jeg som svært risikabelt, sier Liland.

Mange fikk ikke plass
UD bekrefter ovenfor TV 2 Nettavisen at det er mange som ikke fikk plass på bussene ut av Beirut, og departementet vet heller ikke når neste transport ut av byen er klar.

- Dette er en komplisert logistisk aksjon, men vi skal hjelpe alle som vil forlate Libanon ut av landet. Vi vil sette opp flere busser, hvis det er mulig, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD til TV 2 Nettavisen.

Iman Årsland er gravid i fjerde måned. Hun har bodd i Hå i Rogaland i ett år, og har arbeids- og oppholdstillatelse.

- Det finnes vel ikke den mann som kan la sin gravide kone være igjen på et slikt sted. Det er bare fordi hun ikke har riktig pass at hun ikke fikk bli med. Det er en formalitet og byråkrati som stopper det, det synes jeg er helt urimelig, sukker Liland.

- Vil få nytt tilbud
Utenriksdepartementet er kjent med saken, men kan ikke svare på om kvinnen ble nektet plass fordi hun ikke er norsk statsborger.

- Vi kan ikke svare på dette nå, men de vil bli fulgt opp av ambassaden og få et nytt tilbud om utreise, sier Sandsten.

Elisabeth Hayek og familien hennes ble plukket opp av de norske bussene i byen Tripoli, som ligger på veien mellom Beirut og Damaskus. Hayek forteller at også der var det mange som måtte bli igjen, og at de som hadde norsk pass og de med barn ble prioritert.

Huset ristet
Årsland ser ikke frem til å måtte bli i Beirut på ubestemt tid.

- Området vi bodde i i går, ble angrepet. Hver gang det falt en bombe, kjente vi at det ristet i hele huset, forteller han.

Eivind og Iman Årsland var i samme reisefølge som 16 år gamle Samira Liland, som er Tom Ivar Lilands datter. Hun ble intervjuet på TV 2 Nyhetene torsdag. Da hadde hun nylig flyktet fra besteforeldrenes landsby i Sør-Libanon og inn til Beirut.

- Jeg er livredd! fortalte hun faren sin på telefon etter flukten.

Nå er hun endelig på vei hjem til Norge.

- Nå er hun ikke så redd lenger. Hun er mest opptatt av hva som vil skje med besteforeldrene hennes, som ikke var i stand til å flykte fra landsbyen, forteller Liland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere