RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forlot Saddam-saken i protest

Sist oppdatert:
- Lenge leve den arabiske staten, ropte Saddam Hussein mandag mens forsvarerne hans forlot retten i protest.

Den tredje runden i saken mot den tidligere diktatoren varte bare noen minutter, før forsvarerne forlot salen, melder Reuters.

Etter nærmere to timer vendte forsvarerteamet tilbake. I mellomtida hadde dommeren lovt at forsvarerne ville få legge fram sine klagemål.

Under en heftig diskusjon med dommerne hevdet forsvarerne at dommerne bryter loven ved å ignorere klager fra forsvarersiden.

Saddam Hussein, som skjelte ut dommeren under det forrige rettsmøtet, reiste seg og anklaget retten for å være etablert av den amerikanske okkupasjonsmakten.

- Lenge leve den arabiske staten, ropte den tidligere presidenten.

Saddams tidligere etterretningssjef og medtiltalte, Barzan al-Tikriti, reiste seg og ropte «lenge leve Saddam».

Følg saken på web-TV her (abonnement)(opptaket fra rettssaken sendes med en 20-minutters forsinkelse).

- Må beskyttes
En av forsvarerne, USAs tidligere justisminister Ramsey Clark, spurte flere ganger om å få lov til å lese opp klagene, men ble nektet av dommeren. Senere fikk han legge fram sine klager.

Clark pekte på at forsvarerne og deres familier ikke får beskyttelsen de har krav på for å kunne gjøre en skikkelig jobb.

- Det finnes praktisk talt ingen sikkerhet for forsvarerne og deres familier. De må få beskyttelse straks. Uten slik beskyttelse er en rettferdig sak umulig, hevdet Clark.

Han pekte på at to forsvarere allerede er drept av opprørere.

Bekymret
Sjefen for FNs program for menneskerettigheter i Irak, John Case, sa søndag at saken mot Saddam aldri vil oppfylle internasjonale standarder for slike saker på grunn av volden i landet og svakheter ved lovverket.

. Vi er bekymret over tribunalet som skal dømme Saddam. Rettens legitimitet har blitt utfordret på mange områder, sier han til Reuters.

Massakre
Etter planen skal inntil fem vitner forklare seg mandag om Saddams rolle under massakren av 140 shia-muslimer i byen Dujail i 1982. Sju andre er tiltalt etter aksjonen, som ble satt i gang som hevn etter et mislykket attentat på diktatoren.

Flere av vitnene vil opptre med skjult identitet, melder Reuters. Søndag ble en av dommerne byttet ut, fordi en av de medtiltalte skal ha vært innblandet på drapet av broren hans.

Drap og vold
Søndag ble det også avslørt at en gruppe skal ha planlagt å angripe rettsbygningen i Bagdad med raketter. Ifølge sikkerhetsrådgiveren Mouwaffak al-Rubaies kontor skulle den sunnimuslimske gruppen «1920 Revolution Brigades» fyre av raketter mot bygningen.

Rettsmøtet mandag er det tredje i rekken siden saken mot den tidligere diktatoren startet i oktober. I rettsmøtet 28. november ble det avgjort å utsette saken for å gi forsvarerne mer tid. Siden saken begynte er to av forsvarerne drept av opprørere.

I løpet av møtet rakk Saddam Hussein å skjelle ut dommeren fordi heisen opp til rettslokalet var stengt, og fordi han ble fulgt av «utenlandske» vakter.

Bortført
Mandag ble en fransk ingeniør bortført utenfor huset sitt av sju væpnede menn i to biler, bekrefter en irakisk politimann ifølge Reuters.

Den franske ambassaden i Bagdad har ingen opplysninger om bortføringen. Mannen er identifisert som Brent Blanche, og arbeidet med vannrensing i Bagdad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere