*Nettavisen* Nyheter.

Fornøyd med Bushs svar

Foto: Gerald Herbert (AP/Scanpix)

Granskningskommisjonen etter 11. september-angrepene sier president Bush og visepresident Cheney var imøtekommende og oppriktige under sine forklaringer torsdag.

30.04.04 10:46

Bush måtte svare for sine handlinger både før og etter 11. september da han møtte granskingskommisjonen bak det ovale roms lukkede dører sammen med sin visepresident Dick Cheney.

- Vi lærte mye. Det var en god del vi ikke visste på forhånd, sier et medlem av kommisjonen, som ikke ville gå i detaljer. Det melder NTB-Reuters.

Flere kilder TV-kanalen NBC-news har snakket med sier Bush under utspørringen avslørte nye detaljer om kaoset 11. september. Blant annet at han ga tillatelse til å skyte ned et fly som var på vei fra Spania, dersom det skulle bli nødvendig.

Andre kilder sier Bush kritiserte sin tidligere terrorrådgiver Richard Clarke under utspørringen. Clarke har beskyldt Bush-regjeringen for å ha nedprioritert terrorbekjempelse til fordel for andre ting, som masseødeleggelsesvåpen.

Tøffe spørsmål
Kommisjonsmedlemmene ble imponert over svarene fra Bush, skriver nyhetsbyrået Reuters. Demokraten Timothy Roemer sier til CNN at kommisjonen «stilte svært tøffe spørsmål«, og at de fikk «svært direkte og medgjørlige svar» fra både Bush og Cheney.

Notatet med tittelen «Bin Laden fast bestemt på å angripe i USA», kom også opp under granskningskommisjonens utspørring, bekrefter Det hvite hus. I notatet, som Bush mottok 6. august 2001, sto det at FBI-agenter sommeren 2001 hadde mistanke om at al-Qaida forberedte flykapringer, og at nettverket hadde studert konkrete bygninger i New York.

Fornøyd
President Bush selv var fornøyd med utspørringen.

- Jeg svarte på alle spørsmålene de stilte meg, sa presidenten da han møtte pressen etter å ha blitt utspurt av kommisjonen torsdag. Bush la til at spørsmålene var viktige og vidtfavnende.

- Jeg er glad jeg tok meg tid til dette møtet, det var en fin samtale, sa presidenten som imidlertid ikke ønsket å komme inn på detaljer.

På spørsmål om hvorfor han hadde møtt granskingskommisjonen sammen med visepresident Dick Cheney, svarte han at hvis de to hadde hatt noe å skjule, så hadde de ikke stilt opp i det hele tatt.

Ingen åpenhet
Nøyaktig hva Bush og visepresident Dick Cheney sa til de ti kommisjonsmedlemmene da de møttes i Det hvite hus torsdag, får ikke offentligheten vite. Det hvite hus er nøye med å kalle seansen et privat møte og det var ikke anledning til å gjøre opptak fra samtalene.

Bush var opprinnelig mot opprettelsen av granskingskommisjonen og nektet lenge å møte andre enn kommisjonens to ledere. Han får likevel kritikk for ikke å ha møtt kommisjonen alene. En opptreden sammen med visepresidenten, får ham til å framstå som svak, lyder noe av kritikken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.