Gå til sidens hovedinnhold

Forpliktet til å hindre henrettelse

Ungarn kan ikke utlevere etterforskningsmaterialet til Kina uten garantier om at Zhao Fei ikke blir henrettet.

Onsdag ettermiddag fikk Utenriksdepartementet muntlig beskjed fra kinesiske myndigheter om at den drapsmistenkte Zhao Fei (28) er pågrepet i Kina.

28-åringen er mistenkt for å ha drept den norske studenten Pernille Marie Thronsen (21) i Budapest i Ungarn 29. august.

Det finnes ingen utleveringsavtale mellom Ungarn og Kina. Zhao Fei risikerer dødsstraff dersom han blir straffeforfulgt i Kina.

Tisvarende sak i New Zealand
- Det er ikke så mye presidens i denne type saker, men det er en sak som virker tilsvarende. Det er en kineser som ble arrestert for drap i New Zealand. Han sitter nå fengslet i Shanghai, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

Den 23 år gamle kineseren rømte til hjemlandet i sommer, men ble pågrepet av politiet i Kina.

- Kineserne sa, ikke overraskende nok, nei til utlevering ti New Zealand. New Zealand har bedt om garanti for at han ikke dømmes til døden, dersom de skulle samarbeide om drapssaken, sier Egenæs.

- New Zealand oppfattet at de hadde fått en muntlig garanti, men de kunne ikke gå videre før de fikk en skriftlig garanti. Vi må anta at noe lignende vil skje i forhold til Ungarn og Kina, sier Egenæs.

Les også: Zhao Fei er arrestert

Forpliktet til å be om garanti
Det er ungarsk politi som etterforsker drapssaken og som sitter på alt etterforskningsmaterialet som eventuelt må brukes i en straffeforfølgelse av Zhao Fei. Men Ungarn kan ikke umiddelbart utlevere etterforskningsmaterialet til kinesiske politimyndigheter.

Både New Zealand og Ungarn er nemlig forpliktet til å be om garanti om at de mistenkte ikke blir dømt til døden.

- Ungarn er forpliktet til å gjøre det samme som New Zealand fordi de har ratifisert sjette tilleggsprotokoll i Den europeiske menneskerettighetskommisjonen, som gjør at de ikke kan samarbeide hvis han blir dømt til døden, sier Egenæs.

- Det forventer vi at Ungarn krever. Slike saker i Kina går ofte for lukkede dører, de tiltalte får ikke alltid advokater og det er ikke alltid slike saker lever opp til standarden for rettssikkerheten, sier han.

Tvinge fram en tilståelse
- Så er spørsmålet om kineserne vil gi en sånn garanti. Her vil de politiske myndigheter blande seg inn fordi det dreier seg et tilfelle som dreier seg om en annen stat. Og da er spørsmålet om det blir en pinlig sak for Kina, eller om de vil vise at de har et fungerende rettssystem.

Kinesiske myndigheter kan bestemme seg for å tvinge fram en tilståelse dersom saken blir for pinlig for dem.

- Hvis Kina skulle bestemme seg for å kjøre en lukket prosess, så vil heller ikke familien i Norge kunne føle seg trygge på at den rette mannen er tatt, sier han.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?