Gå til sidens hovedinnhold

Forretningsmann vil nøytralisere et dansk burkaforbud ved å betale bøtene

Rachid Nekkaz skal allerede ha brukt to millioner kroner på «burkabøter» i europeiske land.

Den algeriske forretningsmannen Rachid Nekkaz har allerede betalt 1538 såkalte burka-bøter, på vegne av kvinner i Frankrike, Belgia, Sveits, Nederland og Tyskland. Så langt har Nekkaz ifølge seg selv brukt to millioner kroner på burkabøter.

Nå står Danmark for tur, dersom landet innfører burkaforbud. Det danske «burkaforbudet» er ute på høring nå.

- Jeg vil gjøre alt for å nøytralisere den danske loven. Det betyr at jeg vil betale samtlige bøter som gis i Danmark. I andre land som Frankrike og Belgia har det lykkes med å nøytralisere loven slik at den ikke lenger kan håndheves. I Belgia har man sluttet å gi bøter, sier Nekkaz til Kristelig Dagblad.

Saken er gjengitt i en rekke danske medier.

- Undergraver loven

Nekkaz sier han har opprettet et fond på 7,5 millioner til formålet.

Fredag har han kalt inn til pressekonferanse foran Christiansborg i København, for å vise de danske folkevalgte at det er nytteløst å innføre et forbud.

- Kvinnene vil uansett ikke betale bøtene.

Nekkaz uttalelser får folkevalgte til å reagere.

- Det kan vi ikke akseptere, slik som vi heller ikke kan akseptere at noen betaler fartsbøter på vegne av andre. Han undergraver dansk lovgivning, og det skal vi forhindre, sier talsperson for De Konservative, Naser Khader.

Khader sier det allerede er en juridisk diskusjon på gang, for hvordan man skal unngå at andre betaler. Å omgjøre bøter til fengsel kan være et alternativ.

Les også: Her håndhever politiet det nye burka-forbudet

Mulig dansk forbud

Ifølge det danske forslaget skal det bli forbudt å bære hetter, tørklær, masker, hjelm, heldekkende drakter og annet på offentlig sted. Det omfatter vei, fortau, stier, parker og butikker og kjøpesentre i åpningstiden. Forbudet gjelder også på offentlig transport, men ikke når man kjører i privatbil, skriver NTB.

Samtidig presiseres det at det skal være lov å dekke ansiktet med vinterklær når det er kaldt. Kostymer og masker i forbindelse med halloween og fastelavn, og tildekking av ansiktet som følge av arbeidsmessige årsaker, er også på unntakslisten.

- Det kan eksempelvis være ved bruk av beskyttelsesutstyr, eller hvis man arbeider som butikkmaskot og i den forbindelse skal ha på seg et kostyme som dekker ansiktet, heter det i lovforslaget.

I enkelte religiøse sammenhenger som bryllup eller begravelse, kan det også være aktuelt å lempe på forbudet.

Les også: Burkaforbud godkjent av folkevalgte i Nederland

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley