Forsinket bilkjøring på Mars

Foto: (Nasa)

Problemer med landingsballongene gjør at Nasa må utsette den første kjøreturen med Mars-roveren. Det ligger nemlig noe i veien.

08.01.04 10:31

Etter planen skulle kjøretøyet lagt ut på veien ned fra plattformen den nå står på og til selve overflaten på Mars søndag. Men turen er nå utsatt med minst tre dager.

Grunnen er at restene fra de store luftputene som beskyttet sonden under landingen på Mars, delvis blokkerer rampen som roveren skal kjøre ned.

- Så snart vi får den luftputen av veien, er vi klare, sier Arthur Amadorn som ledet romsonden Spirits arbeid på dens femte dag på Mars, ifølge AP.

«Løft og brett»
Onsdag begynte Spirit en «løft og brett» operasjon ved å løfte rampen opp for å trekke delene av luftputene ytterligere tilbake. Først senere torsdag vil Nasa kunne si om operasjonen er vellykket.

Dersom den skulle feile kan roveren kjøre ned en av to andre ramper, men må gjøre en piruett for å sikre at den til slutt ender opp med å kjøre i riktig retning.

Samtidig fortsetter Spirit sitt vitenskapelige arbeid på Mars. Forskerne har fått tilsendt informasjon fra et termisk utslippsspektrometer, som kan fastslå den mineralogiske sammensetningen av steiner og jord.

Ikke som forventet
Men, landingsstedet til Spirit er ikke slik forskerne håpet. De valgte Gusev-krateret fordi de tror det kan ha vært en innsjø her for manne millioner år siden, og at det derfor kan ha vært liv på denne delen av planeten.

Derfor ventet forskerne seg at Spirit skulle befinne seg på en flat slette med finkornede avleiringer.

- Men det er ikke det vi ser, sier forsker Ray Arvidson ved Universitetet i Washington.

Dersom krateret en gang har vært en sjøbunn, har den gjennomgått betydelige geologiske forandringer siden da.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.