RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsker klonet seg selv

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Dr. Samuel Wood puttet egne hudceller inn i en kvinnes egg.

For første gang skal en forsker har klart å lage et embryo ved hjelp av celler tatt fra et voksent menneske, melder Daily Mail. Dr. Samuel Wood ved forskningsselskapet Stemagen i California klarte å skape embryoene ved å ta hudceller fra seg selv og injisere dem i et egg fra en kvinne.

Brukte hudceller
Dr. Wood tok egg donert fra en ung kvinne og erstattet arvematerialet med dna fra hudceller hos to menn, blant dem Wood selv. Eggene ble så utsatt for elektrisk spenning for å få i gang befruktningen.

Selv om embryoene bare levde i fem dager og var mindre enn et knappenålshode, blir dette sett på som et gjennombrudd i kampen for å helbrede sykdommer som Alzheimers og Parkinsons.

Slike embyroer vil, om de får leve lenger enn fem dager, være rike på stamceller. Stamceller har den egenskapen at de kan vokse til enhver ønsket form for kroppsvev.

Stamcellene kan så brukes til å erstatte ødelagt vev som forårsaker en lang rekke sykdommer, som blant annet Alzheimers og diabetes. Stamceller laget av arvemateriale fra pasienten, vil være en perfekt match med pasienten selv, og vedkommendes kropp vil dermed ikke avvise de nye cellene.

Kritikk
Men kloning av mennesker har sine kritikere, som mener at et embryo er et eget liv som ikke kan brukes som «medisin» for å behandle sin voksne «tvilling».

- Her har vi forskere som går rundt i en etisk jungel, og glemmer om våre medmenneskers rettigheter. De skaper mennesker i den hensikt å ødelegge dem. Det er forkastelig, sier John Smeaton i Society for the Protection of Unborn Children.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere