RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
NORSKE F-16: Norske styrker deltok i den Nato-ledete operasjonen «Unified Protector» i Libya.
NORSKE F-16: Norske styrker deltok i den Nato-ledete operasjonen «Unified Protector» i Libya. Foto: Lars Magne Hovtun (Forsvaret)

Forskere: – Norge tøyde FN-mandatet i Libya

- Libya ble en mulighet til å reparere forholdet til USA.

OSLO (NTB): Norske styrker tok på seg oppdrag andre ikke ville ha, og bidro til å strekke FN-mandatet i NATO-operasjonen i Libya, skriver tidsskriftet Militære studier.

– Norge har alltid tolket FN-mandat strengt og bokstavelig, men i Libya var vi aktivt med på å utvide dette mandatet, sier tidsskriftets redaktør Tormod Heier til Klassekampen.

Ifølge Militære studier slapp norske jagerfly 567 bomber over Libya – nesten en av ti bomber under operasjonen. I tillegg tok de norske styrkene på seg oppdrag andre ikke ville ta.

– Stoltenberg-regjeringen hadde i sine første leveår et dårlig rykte i USA, blant annet fordi vi ikke bidro i Sør-Afghanistan. Etter at SV ble svekket i valget i 2009, ble Libya en mulighet til å reparere forholdet til USA. Dette har bidratt til at Norge nå har rykket opp en divisjon i NATO, sier Heier til avisen.

Den NATO-ledede operasjonen i Libya startet i mars 2011. Mandatet kom fra FNs sikkerhetsråd for å beskytte sivile. Flere mente imidlertid at operasjonen ble en krig for regimeendring. Norge trakk seg ut før operasjonen var over.

– Vi trakk oss ut åtte uker før oppdraget ble avsluttet, og det tyder på at det var sterke spenninger internt i den rødgrønne regjeringen, mener Heier. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere