Forskere frykter katastrofal kollaps i naturens økosystemer

En humle i ferd med å bestøve en blomst. Svært mange planter er avhengige av insekter for å formere seg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

En humle i ferd med å bestøve en blomst. Svært mange planter er avhengige av insekter for å formere seg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

En stor del av verdens insekter er truet av utryddelse, ifølge forskere. De advarer mot katastrofale konsekvenser for andre arter, økosystemer og mennesker.

11.02.19 23:02

Forskning på insekter en rekke steder i verden er gjennomgått i en ny studie. Konklusjonen er at svært mange typer insekter reduseres i antall – og at utviklingen går raskt.

41 prosent av verdens insektarter ser ut til å være i tilbakegang. To tredeler av artene er i øyeblikket truet av utryddelse.

– Hvis ikke tapet av insektarter stanses, vil konsekvensene bli katastrofale både for planetens økosystemer og menneskehetens overlevelse, sier forsker Francisco Sánchez-Bayo til avisa The Guardian.

Verdens insekter utgjør omtrent to tredeler av alle skapninger som lever på landjorda. Mange fugler og andre dyr er avhengige av insekter som mat.

I tillegg er mange planter avhengige av insekter for å kunne formere seg. Dette gjelder en stor del av verdens viktigste matvekster.

De viktigste årsakene til tapet av insekter er reduserte leveområder, intensivt landbruk og sprøytemidler, ifølge den nye studien. Insekter i tropene rammes i tillegg av klimaendringene og stigende temperaturer.

Mange skadedyr er både tilpasningsdyktige og motstandsdyktige mot ulike typer insektmidler.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag