RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forskere: Nord-Korea har snart 100 atomvåpen

Nord-Koreas leder Kim Jong Un kan i løpet av fem år ha hele 100 atomvåpen i sitt arsenal, frykter amerikanske forskere.
Nord-Koreas leder Kim Jong Un kan i løpet av fem år ha hele 100 atomvåpen i sitt arsenal, frykter amerikanske forskere. Foto: Reuters / KCNA (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Nord-Korea kan i løpet av de neste fem årene ha hele 100 atomvåpen i sitt arsenal, advarer amerikanske forskere.

US-Korea Institute ved Johns Hopkin University i USA følger det nordkoreanske atomvåpenprogrammet tett og analyserer løpende alt de kan komme over av informasjon, blant annet satellittbilder av de nordkoreanske atomanleggene.

Nord-Korea antas i dag å ha mellom 10 og 16 atomvåpen i sitt arsenal, enten produsert ved hjelp av høyanriket uran eller plutonium.

Dramatisk scenario

På bakgrunn av informasjon som foreligger om framdriften i de nordkoreanske atomvåpen- og rakettprogrammene de siste fem årene, har de amerikanske forskerne utviklet tre mulige scenarioer for veien videre.

Det mest dramatiske scenarioet spår at Nord-Korea i 2020 kan ha hele 100 atomvåpen i sitt arsenal. Dette er svært bekymringsfullt, mener en av forskerne, Joel Wit.

Mellomdistanseraketter

- Det har vært en utvikling i disse programmene som gjør det mer mulig å spå framtida. Vi gjetter så godt vi kan, vi anslår hva framtida vil bringe, akkurat på samme måte som etterretningsorganisasjoner gjør, sier Wit.

Ifølge det mest sannsynlige scenarioet vil Nord-Korea om fem år ha 50 atomvåpen i sitt arsenal, blant annet i form av atomstridshoder på Rodeng-raketter som kan nå Japan.

Nord-Korea gjennomførte atomprøvesprengninger både i 2006, 2009 og 2013, og landet prøveskyter regelmessig raketter som kan utstyres med atomstridshoder.

Via Kina

Atomforhandlingene med Nord-Korea brøt sammen i 2008, men til tross for internasjonale sanksjoner greier myndighetene i Pyongyang å skaffe seg avansert teknologi via Kina, også fra vestlige land, konstaterer de amerikanske forskerne.

- Bare det å slå ned på trafikken over grensa mellom Kina og Nord-Korea hadde hjulpet mye, men Kina gjør svært lite, sier David Albright, som regnes som en av verdens fremste eksperter på det nordkoreanske atomvåpenprogrammet.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere