RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsøkte statskupp i Kongo

Sist oppdatert:
Opprørere i Kongo forsøkte søndag å gjennomføre et statskupp, ifølge den britiske ambassadøren i landet.

En person ble drept da en gruppe soldater forsøkte å ta kontroll over fire militærbaser og en privat TV-stasjon i hovedstaden Kinshasa.

–Det ser ut til å ha vært et kuppforsøk. Rakettdrevne granater ble skutt fra området ved presidentpalasset mot presidentens hus. Angrepet ble gjengjeldt, sier ambassadør Jim Atkinson. Den britiske ambassaden ligger like ved presidentpalasset hvor kontorene til president Joseph Kabila ligger.

Fant våpenlager
Opprørerne skal ha angrepet to militærleirer, en militær flyplass, samt en marinebase. Ifølge en rådgiver til president Kabila brøt skuddvekslingene ut i to militærleirer etter at det ble funnet et hemmelig våpenlager.

Soldatene som er mistenkt for å stå bak kuppforsøket, tilhører gruppen ex-FAZ som tidligere har fungert som livvakter for landets eks-diktator Mobutu Sese Seko. Mellom 3.000 og 4.000 av disse oppholder seg i Brazzaville, hovedstaden i nabolandet Republikken Kongo på andre siden av Kongo-elven. De ønsker å bli en del av Kongos regjeringshær, men føler seg tilsidesatt.

TV-tale
–Situasjonen er under kontroll, og jeg oppfordrer folk til å være rolige, sa innenriksminister Vital Kemerhe i en fjernsynstale.

Kongos samlingsregjering, som ble innsatt i fjor etter fem års borgerkrig, sliter nå med stor intern splittelse. Om kort tid skal landets statsbudsjett opp til behandling, og offentlige ansatte truer med streik på grunn av lave lønninger. Samtidig mener folkevalgte at det ikke settes av nok midler til å integrere væpnede grupper i hæren, samt til å innføre demokratiske reformer.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere