Gå til sidens hovedinnhold

- Forsøker å infiltrere munkene

Regjeringsstyrkene forsøker å infiltrere demonstrantene for å lure dem til å bruke vold.

ST. HANSHAUGEN-OSLO (Nettavisen): Sjefredaktør ved Democratic Voice of Burma, Aye Chan Naing, sier til Nettavisen at demonstrasjonene i Burma vil fortsette de neste dagene til tross for onsdagens dødelige utfall.

- Det er en veldig spent situasjon i dag. Fem buddhistmunker har blitt drept ifølge buddhistmunkenes organisasjon. Det har vært voldelige sammenstøt mellom opprørspolitiet og demonstrantene hvor flere har blitt skadet. Femti personer har blitt arrestert, sier Naing til Nettavisen.

Strømmer ut i gatene
- Likevel fortsetter demonstrasjonene. Vi blir fortalt at tusenvis av mennesker strømmer ut i gatene for å delta i protestene, sier han.

Democratic Voice of Burma er en uavhengig radiostasjon med base på St. Hanshaugen i Oslo som sender direkte til Burma. Radiostasjonen, som har ti ansatte, ble opprettet i 1992 og får statlig støtte fra norske myndigheter.

Radiostasjonen får fortløpende informasjon om situasjonen som utspiller seg i Burmas gater, og blir sitert av internasjonale medier som BBC og CNN.

- Vi har journalister i både Thailand og i Burma. Vi har vårt eget nettverk inni Burma, sier Naing.

- Forsøker å infiltrere munkene
Naing forteller at demonstrantene har mye mer erfaring i dag enn det de hadde under opprøret i 1988 da 3.000 mennesker ble slaktet av regjeringsstyrkene.

- Opprøret i 1988 fikk nesten ikke noe oppmerksomhet fra det internasjonale samfunnet. Dette til tross for at det var mye verre enn det vi har sett i dag. I dag har vi bedre mediedekning. I tillegg har folk mer erfaring. De vet hvordan regjeringsstyrkene forsøker å infiltrere demonstrantene for å lure dem til å bruke vold, og de vet hvordan de kan bli lurt. I tillegg så bruker de ikke-voldelige virkemidler, sier han.

Han understreker at buddhistmunkene ber folk om å bevare roen og oppfordrer dem til å ikke ty til vold, slik at situasjonen ikke eskalerer unødvendig. Men han tør fortsatt ikke å spekulere i hvordan det hele vil ende.

- Det er vanskelig å forutse utfallet, men det vil enten ende med militærregimets fall, eller et blodbad, sier han.

Hastemøte i FN
Onsdag gikk Storbritannias statsminister Gordon Brown ut og kalte inn til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd. Både Kina og Russland, som er faste medlemmer i Sikkerhetsrådet, har tidligere lagt ned veto mot å innføre sanksjoner mot militærregimet i Burma. Naing håper at de nå vil endre ståsted.

- Jeg tror at på det nåværende tidspunkt så bør Kina og Russland unngå å bruke vetoretten. Det er i deres egen interesse at Burma blir et demokrati. Det er bedre for dem å samarbeide med et demokratisk land enn å samarbeide med et land som ikke har respekt for rettsreglene, sier han.

Kina er blant annet avhengig av import av tømmer, olje og gass fra Burma. I tillegg ønsker de stabilitet i regionen i forkant av OL i 2008. Kina regnes som det eneste landet som har politisk innflytelse over Burma.

Les også: Kaller inn FNs sikkerhetsråd

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra