NEW YORK (Nettavisen): I lang tid har det sirkulert en sak på internett som seriøse aviser og TV-kanaler i USA foreløpig er meget forsiktige med å omtale; om at en kvinne anklager Donald Trump for å ha voldtatt henne da hun var 13 år gammel og har tatt ut søksmål i New York.

Selv etter at rettsvesenet har fastsatt en dato, er omtalen meget begrenset.

«Anklagene er ikke helt uten troverdighet, sett fra overflaten. Kvinnen anklager Trump for å ha voldtatt henne flere ganger under fester som ble arrangert av den senere pedofilidømte Jeffrey Epstein, som var kjent for å holde ville fester med unge kvinner og jenter», skriver Washington-korrespondent Ryan Grim i The Huffington Post i artikkelen «Donald Trump anklages for voldtekt av en 13-åring. Hvorfor dekker ikke media saken?».

Trump har tidligere bekreftet at han kjenner Epstein.

- Jeg har kjent Jeffrey i 15 år. Fantastisk fyr! Han er morsom å være sammen med. Det sies til og med at han liker vakre kvinner i like stor grad som meg, og mange av dem er på den unge siden. Det er ingen tvil om at Jeffrey nyter sitt sosiale liv, uttalte Trump i et intervju med New York Magazine før Epstein ble dømt til fengsel i 2008.

Søksmålet er tatt ut mot både Trump og Epstein.

«Saksøker ble utsatt for handlinger av voldtekt, seksuelt misbruk, kriminelle seksuelle handlinger, seksuell vold, tvungen berøring, vold, bevisst og skjødesløs påføring av følelsesmessig engstelse, kidnapping og trusler om drap og/eller alvorlig fysisk skade av de anklagede i løpet av flere fester sommeren 1994», heter det i søksmålet.

Festene ble arrangert i Epsteins hjem i 71 Street på Manhattan.

Den anonyme kvinnen hevder å ha to vitner som er villige til å avgi forklaring i retten. Også disse kvinnene er foreløpig anonyme.

Det er imidlertid mange problematiske detaljer rundt denne alvorlige saken.

Kvinnen er anonym. I USA kan hvem som helst gå til søksmål mot hvem som helst. Dermed er denne anonymiteten et problem, selv om hun og hennes representanter forklarer den med at det er av hensyn til hennes sikkerhet fordi hun har mottatt alvorlig trusler.

«Hvis en person står fram med navn, kan en journalist argumentere med at han eller hun kun gjengir hva denne personen sier, og at folk står fritt til å tro vedkommende eller la være. Å omtale en slik sak med anonym kilde, sier noe helt annet til leserne. Det antyder at jeg som journalist har undersøkt denne personen og disse anklagene og mener at de er troverdige nok til å omtale dem uten et navn bak. Det krever en ekstremt stor tillit til kilden», forklarer Ryan Grim.

Ifølge journalist Brandy Zadrozny i The Daily Beast, som skriver at hun har jobbet med denne saken i lang tid, skal kvinnen dessuten ha forsøkt å selge sin historie til mediene for én million dollar. Det er ikke egnet til å styrke troverdigheten, selv om kvinnen rimeligvis kan argumentere med at hun trenger penger for å betale for både rettssaken og beskyttelse mot de påståtte truslene.

- Anklagene er ikke bare kategorisk falske, men avskyelige på det høyeste nivået og tydelig fremmet for å skaffe seg medieoppmerksomhet eller, muligens, helt enkelt av politisk motivasjon. Det er absolutt ikke hold i disse påstandene. Punktum, sier Trump ifølge RadarOnline.

Dette er imidlertid ikke første gang Trump anklages for voldtekt. Hans tidligere kone Ivana hevdet under ed i en skilsmissehøring at Trump hadde voldtatt henne.

Den anonyme kvinnens representant Lisa Bloom har klaget over den manglende mediedekningen i en kommentar hos The Huffington Post.

Denne uka varslet kvinnens representant Lisa Bloom at hun skulle stå fram med navn under en pressekonferanse. Det ville ha vært en «game-changer» - det ville ha åpnet for mer omtale av saken i media. Kort tid før pressekonferansen skulle starte, ble den imidlertid avlyst.

- Hun har mottatt en rekke trusler i dag. Hun har derfor konkludert med at hun er for redd for å vise ansiktet sitt. Vi er nødt til å utsette. Jeg beklager til alle som har møtt opp. Jeg har ikke flere kommentarer, uttalte Lisa Bloom ifølge MSNBC-reporter Irin Carmon.

«Som en journalist som har dekket kvinnens sak, ble jeg ikke overrasket over at hun ikke dukket opp. Gjennom advokater og rådgivere har jeg blitt lovet intervjuer en rekke ganger, men møter og telefonsamtaler har endt med å bli trukket tilbake, som regel i siste minutt», skriver Zadrozny.

Den første høringen i saken er satt opp i den føderale domstolen i Manhattan 16. desember.

Presidentvalget i USA er førstkommende tirsdag, 8. november.

HTML EMBED
embedNAvideo("xJ0sKWplIVRV4RwbEcLkWw", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("qkfHHiR4-XAV1aMYlMri4w", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("zydMiNmZZGXlG_GCaBtW-Q", false)