Først månen - så Mars

President George W. Bush ønsker å etablere en bemannet romstasjon på månen innen 2024. Basen skal være springbrett til en bemannet marsekspedisjon noen år senere.

14.01.04 23:29

Bush presenterte planene om å bygge et romfartøy som kan frakte astronauter til Mars, i en kunngjøring onsdag kveld norsk tid.

– Erfaringen og kunnskapen som opparbeides på månen, vil være et grunnlag for menneskelige romferder utenfor månen, til å begynne med til Mars, het det i kunngjøringen.

Sonder og ubemannede romfartøy skal undersøke måneoverflaten innen 2008 for å finne et egnet sted til å etablere en bemannet base.

Månebasen skal bygges innen 2024, men det vil trolig ikke være mulig for mennesker å nå Mars før tidligst i 2030, kanskje ikke før i 2050, sier amerikanske romferdseksperter til BBC.

Ifølge kunngjøringen skal basen være bemannet «i stadig lengre perioder», men det er ikke sikkert at det vil være mennesker der permanent.

Gravitasjonen på månen er bare en sjettedel av det den er på jorden. Derfor er det mindre kostbart å skyte ut et romfartøy fra månen.

Bushs planer er likevel langt fra billige. Presidenten kommer til å be om en økning på budsjettet til Nasa på én milliard dollar (6,7 mrd kroner) over en femårsperiode. Bush vil også overføre 11 milliarder dollar av statlige midler fra andre Nasa-prosjekter.

Den siste vellykkede landingen på Mars med roboten «Spirit» skal ha inspirert presidenten til å satse mer på romforskning etter at hele det amerikanske romprogrammet ble satt tilbake på grunn av ulykken med romfergen «Colombia».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag