*Nettavisen* Nyheter.

Første Guantánamo-fange fremme i USA

Foto: FBI HANDOUT (EPA)

Den første Guantánamo-fangen som skal prøves for en sivil domstol, har ankommet New York.

09.06.09 14:56

Ahmed Ghailani har blitt overført fra militærdomstolen i Guantánamo til en sivil domstol og står tiltalt for å ha hatt tilknytning til bombingene av amerikanske ambassader i Øst-Afrika i 1998.

Første fangen
Han er den første fangen på den omstridte Guantánamo-leiren som prøves sivilt på amerikansk fastland, skriver Washington Post.

Ghailani kommer fra Tanzania og ble pågrepet i Pakistan i 2004. Det er forventet at han stiller i retten på Manhattan allerede tirsdag. Han har sittet fanget på Guantánamo siden 2006.

- Drap på 224 mennesker
- Med hans fremmøte i en føderal rettssal i dag, vil Ahmed Ghailani bli stilt til ansvar for hans angivelige rolle i bombingene av de amerikanske ambassadene i Tanzania og Kenya, samt drapet på 224 mennesker, opplyste USAs justisminister Eric Holden i en uttalelse tirsdag.

Ghailani skal ha tilstått under en høring bak lukkede dører i mars 2007 at han leverte eksplosiver som ble brukt i terrorangrepene mot ambassaden i Dar es Salaam, Tanzania. Men han skal ha forklart at han ikke kjente til terrorplanene og har beklaget overfor amerikanske myndigheter og ofrenes familier.

Ifølge etterforskere forlot Ghailani Afrika kort tid før bombeangrepene fant sted.

Blir en viktig test
Rettssaken mot Ghailani blir en viktig test for amerikanske myndigheter i forbindelse med Barack Obamas planer om å stenge Guantánamo-leiren om syv måneder og forsøke å straffefølge flere av de innsatte i sivile domstoler.

Obama har sørget for at Ghailani blir innlemmet i det amerikanske sivile rettssystemet til tross for at republikanerne mener dette vil utsette amerikanske liv for fare.

Flere av de pårørende etter ambassadebombingene har også uttrykket at de ønsker at de involverte blir prøvet for sivile domstoler på amerikansk fastland.

Obama håper flere europeiske land vil være villig til å ta imot Guantánamo-fanger, men så langt er ingenting avklart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag