*Nettavisen* Nyheter.

Første lege drar tirsdag

Forsvarsdepartementet og Legeforeningen kom søndag til enighet om Afghanistan-legenes arbeidsbetingelser.

19.11.07 06:18

Det er enighet om at det hele tiden skal være en kirurg med traumekompetanse til stede hos de norske styrkene i Afghanistan fram til 1. april, melder NTB ifølge Aftenposten.

Partene kom til enighet etter langvarige forhandlinger gjennom hele helgen mellom toppene i legeforeningen og Forsvaret.

Dermed er det klart at den første legen reiser allerede tirsdag.

Avtalen sikrer at det nå vil være en erfaren norsk kirurg knyttet til de norske styrkene i Afghanistan frem til 1. april neste år. Men enigheten satt langt inne. Det var spesielt forsikringsordningene for legene som var stridens kjerne mellom Legeforeningen og Forsvaret.

– Grunnen til at det ble et gjennombrudd nå, er at forsvarsministeren tok et personlig initiativ overfor helseministeren og Legeforeningen for å få kirurger på plass i Meymaneh, sier brigader Steinar Amundsen.

– Det er svært betryggende at vi nå har en avtale som sikrer at soldatene våre får topp kirurgisk kompetanse, og jeg er svært takknemlig for Helse- og omsorgsdepartementets, Legeforeningens og de enkelte kirurgenes innsats for, og villighet til, å få dette på plass, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i en pressemelding.

I perioden fram til 1. april skal partene forhandle fram en mer langsiktig rammeavtale som sikrer legedekningen i framtida.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.