*Nettavisen* Nyheter.

Første møte for ortodokse kirker på 1.200 år kan bli avlyst

Den russiskortodokse kirkens mektige overhode, patriark Kirill, sammen med president Vladimir Putin og ortodokse munker på den delvis selvstyrte kloster-halvøya Athos i Hellas i slutten av mai. Kirill er nummer tre fra høyre i første rad. Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin via Reuters

Etter å ha ventet i 1.200 år, mente lederne for de ulike ortodokse kirkene at det var på tide med et felles møte. Religiøs og politisk maktkamp kan gjøre at møtet går i vasken.

Planleggingen av møtet har pågått i 55 år, og alt lå omsider til rette for at ledere for de ortodokse kirkesamfunnene i Hellas, Russland, Georgia, Syria og en rekke andre land skulle samles på Kreta fra 19. til 26. juni.

Men på et eget møte for biskopene i den russiskortodokse kirken mandag bestemte de seg for ikke å delta likevel. Kirken i Georgia, en av verdens eldste, har også meldt avbud.

Bakgrunnen skal være russiske kirkelederes misnøye med patriarken av Konstantinopel – byen som i dag er bedre kjent som Istanbul. Russerne mener patriark Bartholomeos I opptrer som en egenrådig pave, forklarer professor Vladimir Vasilik ved universitetet i St. Petersburg til nyhetsbyrået Tass.

Forrige gang alle de ortodokse kirkene var samlet til et felles møte, var i år 787. Her deltok også den katolske kirken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag