RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsvarere hardt ut mot Guantanamo-system

Måten USA har brukt for å stille fangene ved Guantanamo-basen for retten er ikke bare grunnleggende urettferdig, men også håpløst foreldet, hevder forsvarerne.

Forsvarsadvokatene gikk onsdag til angrep mot selve systemet for et rettslig oppgjør med Guantanamo-fangene. Dagen før kunngjorde USAs forsvarsdepartement Pentagon de to første tiltalene mot fanger i den omstridte leiren ved en tidligere marinebase sør på Cuba.

Guantanamo-fangene har fått oppnevnt amerikanske militære jurister som forsvarsadvokater. Disse advokatene mener at deres forpliktelser overfor klientene må gå foran patriotismen, og retter krass kritikk mot framgangsmåten for rettsoppgjøret.

Svært bekymret
- Vi er bekymret for nesten samtlige sider av den militære rettsprosessen og våre klienters sjanser til rettferdig behandling, sier kapteinløytnant Philip Sundel i USAs marine. Han og major i hæren Mark Bridges skal forsvare de to første tiltalte.

Jemenitten Ali Hamza Ahmed Sulayman al Bahlul og sudaneren Ibrahim Ahmed Mahmoud al Qosi er tiltalt for å sammensvergelse med sikte på å begå krigsforbrytelser. De vil bli stilt for en militær domstol, men risikerer ikke dødsstraff.

Verken Philip Sundel eller Mark Bridges hadde inntil onsdag fått lov til å snakke med sine klienter. Bridges har heller mottatt noen som helst opplysninger om hvilke beviser aktoratet vil legge fram, skrev nyhetsbyrået Reuters torsdag morgen.

"Ingen balanse"
- Vi forventer et tidsmessig, balansert og kontrollert system som gir tiltalte en rettferdig behandling. Men mekanismene som skal sikre en slik behandling er ikke til stede i det militære systemet, sier Sundel i et intervju med Reuters.

USAs President George W. Bush godkjente i november 2001 opprettelsen av militære tribunaler som skal frifinne eller dømme ikke-amerikanere som er tatt til fange i "krigen mot terror". Tribunalene har møtt krass kritikk allerede før de har begynt sitt arbeid.

Blant annet klager menneskerettsgrupper over at de ikke får være til stede under rettssakene mot Guantanamo-fanger. USAs myndigheter vil reservere tilhørerplassene for mediefolk og representanter for Røde Kors.

(NTB-Reuters-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere