*Nettavisen* Nyheter.

Forsvarsansatt skal ha advart om terrorangrepet

Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Skal ha varslet bekjent få timer før det smalt.

12.12.10 21:31

En forsvarsansatt i Sverige skal ha advart en bekjent om at noe alvorlig kunne skje i Drottningsgatan noen timer før selvmordsbomberen sprengte seg der, melder Expressen.

Forsvarets informasjonsdirektør Erik Lagersten, avkrefter dette.

– Forsvaret har ikke kjent til planene eller omstendigetene rundt dem før hendelsen inntraff. Om dette hadde vært tilfelle, hadde Säpo blitt informert umiddelbart, sier han.

-Kan ha hatt kjennskap
Wilhelm Angrell, professor i etterretningsanalyse mener imidlertid at myndighetene kan ha hatt kjennskap til at noe var på gang, han sier at er vanskelig å gripe inn når informasjonen er utydelig.

–En advarsel er et bevegelig begrep. Varsler kan bestå av svært presis informasjon som gir mulighet til å handle, men det er også vanlig at advarslere er mer diffusere, som gjør det vanskelig å handle konkret. Men jeg er overbevist om at verken politet eller etterretningstjenesten skulle sittet med armene i kors, sier han.

Brev og lydklipp
Før selvmordsbomberen sprengte seg, sendte han en mail med et trusselbrev til det svenske nyhetsbyrået TT.

Brevet er ikke utgitt i sin helhet, men en rekonstruksjon er frigitt.

Mailen ble sendt til nyhetsbyrået TT 16.40 lørdag ettermiddag. Den ble ikke umiddlebart oppdaget, men ble funnet etter at eksplosjonen hadde funnet sted.

– I tillegg lå to lydfiler vedlagt i mailen. Det ene inneholdt en innlest melding på svensk, den andre lydfilen hadde det samme innholdet, men var lest inn på arabisk, forteller redaksjonssjef i TT, Mats Johansson til Expressen.

Budskapet var tydelig på begge språk: ”Nå skal deres barn, døtre og søstre dø, slik som våre brødre og søstre dør.”

Brevet slik det er utgitt fra nyhetsbyrået TT:

Til Sverige og det svenske folket.

I anledning den svenske stillheten rundt Lars Vilks malerier (svensk kunstner som har stilt ut tegninger av profeten Muhammed, jour. anm) og de svenske soldatene i Afghanistan:

Nå skal deres barn, døtre og søstre dø på samme måte som våre brødre, søstre og barn dør.

Våre aksjoner kommer til å snakke for seg selv. Så lenge dere ikke slutter med deres krig mot islam og ydmykelsenr mot profeten og deres støtte til grisen Vilks.

Alle muslimer i Sverige, dere må slutte å gjøre dere til.

Alle mujahediner (hellig kriger journ.anm.) i Europa og Sveige: Nå er det på tide å slå til, ikke vent lengre. Kom fram med det dere har, selv om det er en kniv, for jeg vet dere har mer enn en kniv å komme med. Frykt ingen, frykt ikke fengsel, frykt ikke døden.

Saken oppdateres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag