RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsvarssjefens sønn drept

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Dagen etter at Peter van Uhm tok over som øverste sjef for det nederlandske forsvaret, ble sønnen Dennis (23) drept i Afghanistan.

Dennis van Uhm var blant to nederlandske soldater som ble drept i en eksplosjon nord for basen Camp Holland i den urolige Uruzgan-provinsen. Soldater var på vei hjem til basen fra et rekognoseringsoppdrag da bilen de kjørte i traff en veibombe, melder Reuters.

Den andre drepte soldaten var 22 år gamle Martin Schouwink. To andre ble hardt skadd i eksplosjonen.

Ifølge det nederlandske forsvaret er det ingenting som tyder på at angrepet var spesielt rettet mot sønnen til forsvarssjefen.

Frykt for trofémål
Frykten for at soldater som er i slekt med prominente personer kan bli spesielt utsatt, var også grunnen til at Joachim Strøm-Erichsen ikke fikk dra til Afghanistan.

Sønnen til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er løytnant og har tidligere deltatt i utenlandsoperasjoner. Forsvarssjef Sverre Diesen satte imidlertid ned foten for et Afghanistan-oppdrag, med begrunnelse at «fiendtlige elementer ville kunne få en politisk gevinst gjennom et angrep på ham».

16 soldater drept
Nederland er blant de NATO-landene som har tatt størst tap i Afghanistan. Totalt 16 nederlandske soldater er drept, ifølge nettstedet icasulaties.org. Nederland har flere ganger bedt andre NATO-land, blant dem Norge, bidra i kampene i det urolige Sør-Afghanistan.

Faren, Peter van Uhm, tok over jobben som sjef for forsvaret på en formell seremoni i parlamentet torsdag.

- Kontrasten mellom gårsdagens festiviteter kan ikke bli sterkere, sier forsvarsminister Eimert van Middelkoop.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Taliban var kjapt ute med å ta på seg ansvaret for angrepet. Veibomber er en svært effektiv geriljataktikk, som NATO har store problemer med å forsvare seg mot.

Det var også ei veibombe som tok livet av nordmannen Kristoffer Sørlie-Jørgensen (22) i november i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere