*Nettavisen* Nyheter.

Fort Hood-drapsmannen kranglet med andre soldater

MILITÆRBASE: Skytingen bringer igjen på bane spørsmålet om sikkerhet på amerikanske militære baser. Foto: (AP)

Fikk behandling for depresjon, angst og søvnløshet.

04.04.14 07:21

Fort Hood (NTB-Reuters-AFP): Mye tyder på at soldaten som drepte tre mennesker før han skjøt seg selv i hodet onsdag, hadde kranglet med andre soldater før han gikk amok, sier sjefen på Fort Hood.

Generalløytnant Mark Milley opplyste torsdag at etterforskerne er i full gang med å etterforske bakgrunnen til den 34 år gamle soldaten Ivan Lopez for å se om han hadde psykiske problemer.

– Vi prøver å finne ut hva det var som utløste det hele. Det kan ha vært en krangel med en eller to andre soldater rett før han åpnet ild, sier Milley.

– Vi vet ikke ennå, men det er klare indikasjoner på det. Men det er ingenting som tyder på at han siktet på spesifikke soldater, legger han til.

Men Milley sier at de har klare bevis på at han hadde en medisinsk bakgrunn med ustabile psykiske forhold.

Depresjon og angst

Lopez, som opprinnelig er fra Puerto Rico, hadde fått behandling for depresjon, angst og søvnløshet. Han var blitt undersøkt for å fastslå om han led av posttraumatisk stressyndrom, ifølge militære kilder.

Lopez var to ganger i Irak, siste gang i fire måneder i 2011, da han kjørte lastebil, men aldri var involvert i kamper.

Han hadde et helt rent rulleblad, er aldri blitt såret i kamp og har aldri vært i kamp, ifølge minister for hæren, John McHugh.

Det er også kommet fram at han var bitter på de militære fordi de bare ga ham en dags permisjon for å være til stede i begravelsen til sin mor, som han hadde et svært nært forhold til.

Lopez var kommet til den store Fort Hood-basen i Texas i februar, og naboene til det lille huset på basen der han bodde med sin kone og sin to år gamle datter, sier de aldri merket noe spesielt med ham.

Smuglet inn våpen

Etterforskerne tror han smuglet inn på basen en pistol som han nylig kjøpte i våpenbutikken Guns Galore, samme butikk i Killeen der major Nidal Hasan kjøpte sitt våpen før han drepte 13 mennesker på basen i 2009.

Etter skytingen tok han bilen sin og kjørte til en annen del av basen, der han kom i konflikt med sikkerhetspersonell på en parkeringsplass.

Da en kvinnelig soldat konfronterte ham, grep han pistolen og skjøt seg selv i hodet samtidig som hun avfyrte skudd på seks meters hold.

I tillegg til de tre som ble drept, ble 16 andre såret. Tre av soldatene som ble kritisk såret, viste torsdag tegn til bedring

Skytingen bringer igjen på bane spørsmålet om sikkerhet på amerikanske militære baser. I tillegg til de to episodene på Fort Hood, var det en skyteepisode på en marinebase i Washington i fjor der tolv mennesker ble drept.

Traumatiserte soldater

Skytingen bringer også spørsmålet om amerikanske veteraners mentale helse i fokus. Mange av dem har gjennomlevd traumatiske opplevelser i Afghanistan og Irak og kommer hjem med alvorlige psykiske problemer.

Alkoholisme, rusmisbruk, selvmord, vold i nære relasjoner og posttraumatisk stressyndrom er blant problemene det rapporteres om både blant veteraner og blant soldater som er i aktiv tjeneste.

En rapport viser at antall selvmord blant amerikanske soldater ble fordoblet i perioden 2004– 2009, en periode da mange ble sendt på nye runder til Afghanistan.

Departementet for veteraner meldte i fjor at 22 tidligere soldater begikk selvmord hver dag i fjor, og forsvarsdepartementet beregner at en av fem soldater som har tjenestegjort i Afghanistan og Irak lider av posttraumatisk stressyndrom. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.