RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt ingen avklaring for Hellas

I BRUSSEL: Hellas' statsminister Alexis Tsipras (fra venstre), Italias statsminister Matteo Renzi og deres tyske kollega Angela Merkel fotografert under EU-toppmøtet i Brussel torsdag.
I BRUSSEL: Hellas' statsminister Alexis Tsipras (fra venstre), Italias statsminister Matteo Renzi og deres tyske kollega Angela Merkel fotografert under EU-toppmøtet i Brussel torsdag. Foto: Yves Herman (Reuters)
Sist oppdatert:
Hellas-forhandlingene uten resultat.

Den ellevte time varer lenge for Hellas. Nok et hastemøte har endt resultatløst mens klokka tikker mot nye betalingsfrister.

– Det var det for i dag, tvitret finske Alexander Stubb etter at det fjerde krisemøtet på en uke var over i Brussel torsdag ettermiddag.

De 19 finansministrene i eurosonen er fortsatt ikke enige med Hellas om en avtale om flere lånemidler i bytte mot greske reformer og kutt.

I stedet skal ministrene samles igjen, trolig lørdag. Tysklands statsminister Angela Merkel ber om en løsning før markedene åpner mandag.

Komplisert

Utgangspunktet for forhandlingene torsdag var komplisert. Ministrene startet med to papirer: ett forslag fra kreditorene i IMF og EU og ett fra grekerne.

– På noen områder får man inntrykk av at det til og med har vært tilbakeskritt, sier Merkel.

Kvelden før strandet finansministrenes arbeid etter knapt halvannen time. Den greske statsministeren Alexis Tsipras har imidlertid fortsatt tro på en løsning.

– Europeisk historie er full av uenighet, forhandlinger og så kompromisser. Så etter et omfattende gresk forslag er jeg trygg på at vi skal nå et kompromiss som kan hjelpe eurosonen og grekerne med å overvinne krisen, sier Tsipras.

Haster

Det haster for grekerne å få til en avtale som kan frigi flere midler. Men Tsipras er under sterkt press fra deler av Syriza-partiet hjemme om ikke å gi etter for kravene fra långiverne.

Samtidig har også kreditorene skattebetalere å ta hensyn til, og de har ikke firet på kravene om reformer i pensjonsalder og momsregime.

Statsminister Erna Solberg (H) tror på en klassisk EU-løsning der både Hellas og kreditorene får sine seire.

– Jeg tror det ender med en løsning hvor begge sider kan finne noe bra, hvor begge sider vil kunne komme ut å si at de har oppnådd noe, sier Solberg til NTB.

Overskygger

Også de 28 stats- og regjeringssjefene i EU satt samlet torsdag ettermiddag og kveld i Brussel. Det møtet skulle i utgangspunktet handle om migrasjon, men situasjonen i Hellas overskygger nå det meste i europeisk politikk.

– Det er ikke ønskelig at Hellas skal ramle helt ut av systemet. Men det er ingen tvil om at dette har sin årsak i at politikerne der ikke har klart å få samsvar mellom inntekter og utgifter. Det er en krise som er skapt også i deres eget politiske system, sier Solberg om forståelse for kreditorenes krav om betydelige innstramminger i gresk økonomi.

– Å ha økonomisk bæreevne for de velferdsgodene du har, det er helt basic, sier hun og viser til at en rekke euroland har måttet gjennomføre harde sparepakker.

Betaling

Tirsdag utløper hele det greske låneprogrammet som har holdt økonomien flytende de siste fem årene, samtidig som IMF krever over 1,5 milliarder euro i avdrag betalt.

– De har ganske sikkert ikke penger til å betale avdraget tirsdag. Lånet vil trolig misligholdes, eller betalingen forsinkes, tror sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Men IMF forventer at Hellas betaler.

Snakket om mislighold er bare «spekulasjoner, for vi forventer at betalingen blir utført 30. juni, og det er det greske myndigheter har sagt offentlig», sier IMF-talsmann Gerry Rice til AFP. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere