RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt snusforbud i EU

EU-domstolens generaladvokat går inn for at EU beholder forbudet mot snus.

Generaladvokaten mener at forbudet, som ble innført i 1992, er forenlig med EUs lovverk, og at det bidrar til å stanse nye tobakksprodukter på EUs marked, samt at det hindrer spredning av tobakksbruk til nye grupper.

Forbudet er også berettiget av hensyn til EU-borgernes helse, og det er kun et forbud som kan ha en slik beskyttelseseffekt, skriver generaladvokaten i en uttalelse som ble offentliggjort tirsdag.

I 2001 ble snusdirektivet endret, og Sverige fikk da beholde sitt unntak. Ifølge generaladvokaten kommer ikke unntaket til å berøres nå, men forbudet bør vurderes på nytt siden det har gått lang tid siden det ble innført, og fordi EUs syn på røykfrie tobakksprodukter er endret.

Det er opp til ministerrådet og EU-parlamentet å behandle direktivet på nytt, men det er usikkert når dette vil skje.

Aksjene til snusprodusenten Swedish Match sank etter at uttalelsen ble kjent. Etter et kvarter hadde aksjen rast med 6 prosent til 73,25 kroner på børsen i Stockholm.

- Uansett hva resultatet blir til slutt mener vi at svensk snus har et langsiktig potensial på mange av markedene i Europa og andre land, skriver selskapet i en kommentar. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere