*Nettavisen* Nyheter.

Fortsatte opptøyer i Belfast

Brannmenn gjør seg klare til å slukke vraket av en brennende lastebil i det protestantiske Mount Vernon-området nord i Belfast søndag. Foto: SCANPIX/AP Photo/PA, Paul Faith

For andre dag på rad ble politiet i Belfast angrepet av militante protestanter søndag.

12.09.05 09:10

Mer enn 700 protestantiske demonstranter angrep politiet i Nord-Irland søndag med brannbomber og skytevåpen. Angrepene skjedde dagen etter at 32 betjenter ble skadd i de verste opptøyene den britisk-styrte provinsen har opplevd på flere år, skriver Reuters.

Oransjeordenen
En talsmann for politiet sa biler hadde blitt kapret og påtent øst i Belfast. Den protestantiske oransjeorden, som støtter britisk styre i Nord-Irland, har fått skylden for angrepene.

Stemningen har de siste månedene blitt stadig mer spent blant protestantene i området. De føler at Storbritannia har gått for raskt fram i arbeidet med å redusere tallet på soldater i provinsen. De er også opprørt fordi den britiske regjeringen ikke har gått mer aktivt inn for å få den katolske militante gruppa Irish Republican Army (IRA) til å avvæpne seg.

IRA sa i juli at organisasjonen ville legge ned våpnene for godt etter 30 års væpnet kamp mot det britiske styret i Nord-Irland. Likevel har gruppa hittil ikke vist konkrete tegn på å avvæpne seg.

Skjøt skarpt
Mer enn 50 skarpe skudd ble avfyrt mot politiet i løpet av helgen. Betjenter ble skutt, men ingen ble drept. To sivilister ble skadet, en av dem ble skutt.

Opptøyene startet etter at politiet ledet en omstridt protestantmarsj utenom en romersk-katolsk nabolag vest i Belfast.

Hver sommer samles tusenvis av protestantiske “Orangemen” og marsjerer til minne om et slag i det 17ende århundre da katolske kong James II ble slått av den protestantiske William of Orange. Marsjene vekker anstøt hos mange katolikker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.