Gå til sidens hovedinnhold

Fortsetter kampen mot en katastrofe

- Vi er veldig bekymret og dypt opprørt, sier energikommisjonæren for EU.

- Situasjonen på atomkraftverket Fukushima er ute av kontroll, og det kan ende i katastrofe de neste timene, sier energikommisjonæren for EU, Günther Oettinger, ifølge Dow Jones Newswire.

- Hendelsene kan true menneskene som bor på øya, sier Oettinger.

Onsdag hadde Japans forsvarsdepartement planer om å sprøyte brensalsstavene med vann fra helikoptre, men på grunn av sterk stråling måtte dette avlyses.

Evakuerte arbeidere tilbake
Et mannskap 50 som arbeidet med å kjøle ned reaktorene og brenselbassengene, ble tidligere onsdag evakuert da strålingen ble for høy.

Nå er mannskapet kraftig styrket, og 180 personer er nå ved anlegget.

Hovedprioritet nå er å kjøle ned reaktor nummer 3. Denne reaktoren bruker plutoium som drivstoff, som er langt farligere enn uran, som blir brukt i de andre reaktorene, opplyser Kraftselskapet TEPCO.

- Bekymret og opprørt
- Kjølesystemet virker ikke, og som et resultat av det er vi mellom en katastrofe og en stor katastrofe. Vi er veldig bekymret og dypt opprørt over bildene vi ser fra Japan, sier Oettinger, ifølge Bloomberg .

Energikommisjonæren sier det ennå ikke er panikk, men påpeker at Tokyo er verdens største by. Verdensmetropolen ligger bare 220 kilometer fra atomkraftverket. Så langt har myndighetene innført en 20 kilometers evakueringssone rundt kraftanlegget.

Strålingsnivået i Tokyo er målt til ti ganger høyere en normalt, men ifølge teknologi- og vitenskapsråd ved den norske ambassaden, Per Christer Lund, er strålingsnivået fortsatt harmløst for mennesker.

Styrket bemanning ved ambassaden
Statens Strålevern melder på sine nettsider at UD har styrket bemanningen ved ambassaden i Tokyo. Det har blitt sendt til sammen 10 medarbeidere; tre fra UD, tre fra politiet, to fra Statens strålevern og to fra Helsedirektoratet. Oppgaven til gruppa blir å støtte den norske ambassaden i Japan i oppfølgingen av de norske borgerne som befinner seg i utlandet.

«Strålevernets utsendte vil være på ambassaden og bistå med blant annet strålevernfaglige anbefalinger», heter det i meldingen.

EU sjekker sikkerheten
Som følge av atomkrisen i Japan, skal nå EU sjekke sikkerheten på samtlige atomkraftverk i Unionen.

- Vi vil gjennomføre stresstester, svært grundige tester i hele Unionen, sa EUs energikommisær, Günther Oettinger tirsdag ettermiddag.

Det var Østerrike som fremmet forslag om en gjennomgang av sikkerhetstiltakene ved de 153 reaktorene i EU. testene er frivillige, men alle energiministerne skal ha støttet forslaget.

Nettavisen følger saken.

Se TV direkte fra Japan her:

HTML EMBED
Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken