Fortviler over Bush-samtalen

Bondevik og Petersen reagerer med undring og skuffelse over Jens Stoltenbergs klare tale til Bush torsdag.

16.09.05 22:02

NEW YORK (TV 2 Nettavisen): Statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Jan Petersen mener det er underlig at Stoltenberg nå sier han vil trekke ut offiserene fra Irak.

- Dette dreier seg jo om å sette irakerne i stand til å styre sitt eget land, og jeg er skuffet over at Jens Stoltenberg ikke vil være med på det. Det kan skylde den misforståelsen Stoltenberg ga uttrykk for i partilederdebatten, at Irak fremdeles er under okkupasjon. Det er de jo ikke, noe Sikkerhetsrådet tydelig har sagt, sa Kjell Magne Bondevik etter fredagens talen for FN-toppmøtet i New York.

Det var torsdag ettermiddag at Jens Stoltenberg sa til president George W. Bush – som ringte AP-lederen for å gratulere med valgseieren – at de 20 norske offiserene i Irak skal trekkes ut.

- Det er uforståelig at AP først er for å ha 150 soldater i Irak, men nå, når Irak har hatt valgkamp og fått egen nasjonalforsamling og kan styre seg selv, ikke engang vil ha 20 der, sa utenriksminister Jan Petersen.

Frykter SV
- Har Stoltenberg fått lese talen du holdt for FN nå i dag? spurte en av de fremmøtte journalistene.

- Nei, Stoltenberg er nok mest opptatt med å lese SVs og SPs programmer nå om dagen, svarte statsminister Bondevik, til stor munterhet blant de tilstedeværende reporterne.

Både statsministeren og utenriksministeren lot det skinne tydelig igjennom at SV begynner å påvirke Norges utenrikspolitikk, og at dette er noe folk bør være uroe seg for.

- Det er klart at våre allierte vil følge nøye med på og se om det blir et norsk linjeskifte. Vi har jo alltid villet være med å i NATO-operasjoner, sa Petersen, med klar henvisning til at norske offiserer deltar i slike operasjoner i Irak i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.