RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forventer rekordoppmøte i skjebnevalg

Amerikanske velgere under demokratenes primærvalg i Indiana 6. mai.
Amerikanske velgere under demokratenes primærvalg i Indiana 6. mai. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Innbyggerne i Indiana og Nord-Carolina flokket seg til valglokalene.

Demokratenes primærvalg i Nord-Carolina og Indiana er godt i gang. Valgarbeidere melder om et frammøte på opp mot 50 prosent, mot vanligvis 15 til 30 prosent, melder CNN.

Kan avgjøre
Det høye frammøtet kan være avgjørende for både Barack Obama og Hillary Clinton i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Barack Obama leder foreløpig i antall delegater, men dersom Clinton vinner klart, kan det snu situasjonen på hodet.

- Dagens primærvalg kan endre spillet. Det kommer til å avgjøre hva som skjer framover, hele landet og verden følger med, sa Clinton før valglokalene åpnet.

Valglokalene i Indiana stenger klokken 01.00 og klokken 01.30 i Nord-Carolina. Nettavisen følger resultatene gjennom natten.

Meningsmålinger tyder på at Clinton kan vinne med fire prosentpoeng i Indiana, mens Obama har en ti prosentpoengs ledelse i Nord-Carolina. Obama har imidlertid mistet mye støtte etter at pastoren i menigheten hans har kommet med en rekke uheldige uttalelser.

Superdelegater
De to statene har til sammen 187 delegater, men verken Obama eller Clinton kommer til å få de 2.025 delegatene som trengs for en seier. Dermed må kandidatene overbevise de 796 såkalte superdelegatene, noe som blir enklere med seier i disse to primærvalgene.

- Alt snur dersom Clinton vinner med et tosifret antall prosentpoeng i Nord-Carolina og Indiana. Det vil sende et signal til superdelegatene om at velgerne er skeptiske til Obama, sier CNNs politiske ekspert Bill Schneider.

Bensinskatt
Begge kandidatene har de siste dagene valfartet de to statene. Clinton prøver å vinne velgere med å love at hun vil avskaffe den føderale skatten på bensin om sommeren, som er rundt 24 øre per liter. De amerikanske bensinprisene nærmer seg nå fire dollar per gallon, eller drøye fem kroner literen.

Obama har kritisert Clinton for å bruke bensinskatten som et billig triks for å trekke velgere.

Resultatene fra primærvalgene ventes i løpet av natt til onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere