RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forvirring om Arafat

Sist oppdatert:
George W. Bush rakk å kondolere før meldingene om at den palestinske presidenten Yasser Arafat hadde dødd ble avvist.

Det var den israelske TV-kanalen Kanal 2 som meldte at Arafat var død. Kanalen siterte israelske sikkerhetskilder, som har informasjonen fra en pålitelig fransk kilde.

Det har i hele dag hersket stor forvirring rundt president Arafats tilstand. En palestinsk kilde nær til de franske legene som behandler Arafat sa todligere torsdag at Arafat ligger i koma, mens to av Arafats rådgivere avviste det hele. Sykehuset og franske myndigheter ville ikke kommentere opplysningene.

Halv seks meldte AFP at Arafat hadde dødd på sykehuset basert på meldingene fra Israel. Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker sa også på en pressekonferanse at Arafat er død. Men den palestinske statsministeren Ahmed Qurie avviste raskt at dette medførte riktighet.

- Jeg har akkurat snakket med tjenestemennene i Paris, og de sier at situasjonen er den samme. Han er fortsatt på intensivavdelingen, sier Qurie.

Nyhetsbyrået AP fikk etter meldinene om Arafats død en oppringning fra Arafats stabssjef Ramzi Khoury.

- Jeg står ved presidentens seng. Tilstanden hans er alvorlig, sa Khoury til APs journalist.

- Ikke død
Like før klokken fem holdt en talsmann for det franske militærsykehuset en kort pressekonferanse.

- Situasjonen er blitt mer komplisert. Han er ikke død, sa oberst Christian Estripeau.

Velsignet av Bush
USAs president George W. Bush holdt pressekonferanse ved Det hvite hus, da en reporter opplyste ham om at Arafat var død.

- Virkelig? Gud velsigne hans sjel, sa Bush, før han forsikret at USA ville fortsette å jobbe for fred i området.

- Min andre reaksjone er at vi må fortsette å jobbe for en fri palestinsk stat som er i fred med Israel, sa Bush.

Palestinernes statsminister Ahmed Qurie overtok torsdag deler av Yasser Arafats myndighet i sikkerhet og finanspolitikken, opplyser en høyerestående palestinsk kilde ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Chirac på besøk
Frankrikes president Jaques Chirac besøkte torsdag ettermiddag militærsykehuset der den 75 år ganle palestinske lederen ligger. Ifølge talsmenn for Chirac så presidenten både Arafat og hans kone, og ønsket henne alt godt.

Presidenten selv ville ikke snakke med reportere, og det kom ingen kommentarer om Arafats tilstand.

Krisemøte
Til tross for at palestinske rådgivere i hele dag iherdig har stått fast på at Arafat ikke ligger i koma, ble det torsdag ettermiddag innkalt til krisemøte i Ramallah.

Ifølge Reuters er alle sikkerhetstoppene kalt inn til møtet, som avholdes på initiativ fra statsminister Ahmed Qurie. Også Mahmoud Abbas, fungerende leder i PLO, er ventet å delta på møtet.

Arafat ble fraktet til Frankrike i slutten av forrige uke, og leger der har siden forsøkt å finne ut hva som feiler den palestinske lederen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere