Fosterbarnas skjebne avgjøres

Fredag skal en tyrkisk domstol avgjøre om den norske familien skal få med seg fostersønnene sine hjem eller ikke.

14.07.06 20:56

Det blir tredje gangen en tyrkisk domstol skal behandle saken om to norske gutter som ikke får reise ut av landet. Den norske familien Flo tok fostersønnene sine med på ferie til Tyrkia, men der krevde den tyrkiske familien å få tilbake foreldreretten til guttene.

Forrige mandag fastslo retten i Manavgat at de to guttene på ni og 11 år skulle vurderes av tyrkiske psykologer, få morsmålsundervisning og være sammen med sine biologiske foreldrene i helgen. Ikke noe av dette har skjedd.

Bjørn Vestvik, advokat for barnevernet i Stavanger, er likevel ikke redd for at den tyrkiske domstolen kan oppfatte dem som arrogante.

- Nei, vi opplever at den tyrkiske domstolen nå tar oss som part på alvor, sier han til TV 2 Nyhetene.

Gjennom to rettsrunder har barnevernet i Stavanger, etter råd fra UD, bare vært representert med en tyrkisk advokat. De satset alt på at saken skulle bli avvist av den tyrkiske domstolen, men tapte.

Guttene og fosterforeldrene har vært helt alene i Tyrkia i ti uker. Nå er norske myndigheter endelig på plass - med tre advokater, en tolk, og to representanter for barnevernet.

- Vi ser i ettertid at v i gjerne skulle vært der på det psykososiale plan på et tidligere tidspunkt, men nå er vi der, sier Vestvik.

Barnevernet sa ja til ferien, og ante ikke at guttene i Tyrkia ble tyrkiske statsborgere som sin biologiske far. To dager inn i ferien krevde foreldrene å få omsorgen for guttene - en omsorg de har mistet gjennom tre rettsinstanser i Norge. Domstolen i Manangat ga guttene utreiseforbud.

Etter forrige runde i retten ble Flo-familien flyttet til en annen by. Det er fjerde gangen de er flyttet, og de bor fortsatt på hemmelig adresse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.