Fotball i «europeisk tyranni»

Onsdag kveld spilte Norge landskamp mot Hviterussland. Den hviterussiske presidenten har fått sterk internasjonal kritikk.

14.10.05 14:21

President Alexander Lukasjenko blir blant annet anklaget for å undertrykke motstand mot regimet. Siden han ble valgt i 1994 har han flere ganger fått forlenget sin presidentperiode gjennom valg internasjonale observatører har fordømt som udemokratiske.

- Mange mener Hviterussland er et diktatur, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jakub M. Godzimirski, til TV 2 Nettavisen.

- Dødsskvadroner
På slutten av 90-tallet ble Lukasjenko beskyldt for å forfølge sine politiske motstandere.

«Noen av hans argeste kritikere, som Dmitriy Zavadskiy, forsvant sporløst, og Lukasjenkos nærmeste krets ble beskyldt for å organisere dødsskvadroner som skulle likvidere politiske motstandere», skriver Godzimirski i en artikkel i NUPI-bladet «Hvor hender det?»

- Lukasjenko har samlet mye makt på sine hender, og har ingen reelle konkurrenter. Mange av dem som kunne stått mot ham har forsvunnet eller blitt drept. En fire-fem veldig kjente journalister og politikere har forsvunnet uten at noen vet hvor det ble av dem, sier Godzimirski.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/AFP PHOTO/JOSEPH BARRAK

Valgfusk
Lukasjenko vant presidentvalget for tredje gang i oktober 2004. Valget ble av en rekke internasjonale observatører fordømt som udemokratisk. Myndighetene i Hviterussland ble anklaget for massivt valgfusk.

- Det er ikke et system som bygger på konsentrasjonsleire og den slags, men det finnes en type vidtrekkende statlig kontroll. Politikken støttes dessverre av store deler av befolkningen, sier Godzimirski.

EU har innført reiserestriksjoner for flere av landets ledere. Landet er også omfattet av amerikanske sanksjoner. Tidlig i 2005 ble Hviterussland nevnt som det «siste tyranniet i Europa» på en amerikansk liste, melder BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.