RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP PHOTO / NOAA via JIJI

Fotball seilte 5000 kilometer

Sist oppdatert:
Japanske Misaki Murakami (16) mistet alt i flommen. Nå har fotballen hans havnet i Alaska.

Hendelsene etter 11. mars 2011 var en av Japans verste katastrofer. Et jordskjelv med styrke 9 på Richeterskalaen 70 kilometer øst for kysten av Japan sendte opptil 40 meter høye bølger inn mot den japanske kysten.

Hele byer ble skylt vekk og mange mistet alt de hadde. En av dem var 16 år gamle Misaki Murakami. Store deler av byen hans, Rikuzentakata, ble jevnet med jorden. Han var hjemme da bølgene var på vei inn over den japanske kysten, men klarte å flykte til høyereliggende steder.

– Henrykt

Nå har et av de første identifiserbare vrakgodsene havnet ved kysten av øya Middleton ved Alaska. Ifølge bloggen til oseanografen Doug Helton, ble ballen funnet av en forbipasserende på stranden. På ballen har skrevet navnet sitt og skolen han gikk på.

Ifølge Kyodo nyhetsbyrå tilhører ballen antakelig Murakami. Han fikk ballen i gave da han gikk i tredje klasse.

– Det var en stor overraskelse. Jeg hadde aldri trodd at ballen min skulle nå Alaska. Jeg mistet alt i tsunamien. Jeg er takknemlig for at noen tik seg tid til å oversette de fremmede bokstavene, sier Murakami til kanalen NHK.

Gigantisk søppelhaug

David Baxter, som fant ballen, har en kone som tilfeldigvis er japansk, noe som gjorde jobben lettere. Nå tenker å de sende den til ham så snart som mulig.

Flere objekter begynner å skylle inn på strendene over Nord-Amerika, noen langt større. 5. April dukket det opp en hel skute, Ryou-Un Maru, i Alaska etter en flere tusen kilometer lang reise.

Det meste av vrakgodset fra tsunamien befinner seg sannsynligvis på en av jordas største søppeldynger – Den store stillehavssøppeldyngen, eller Great Pacific Garbage Patch. Strømmene i Stillehavet sørger for å holde millioner med objekter «fanget» i en gigantisk spiral.

Etter flommen er søppelhaugen sannsynligvis blitt enda større.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere