RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotograf saksøker et land

Sist oppdatert:
Fotografen likte dårlig at bildet hans ble brukt på penger uten tillatelse.

Frilansfotografen Kelly Fajack var i 2002 på oppdrag i Burundi for en veldedig organisasjon. Under hans opphold tok han et bilde av noen barn på skolebenken som skriver notater. Bildet ble til slutt ikke brukt til dette formål, men ble allikevel publisert på hjemmesiden hans.

Bildet ble knabbet
I 2006 ble han så gjort oppmerksom på den nye 10.000 Burundi franc-seddelen av en amerikansk diplomat. Og det gikk ikke lang tid før han skjønte at det var hans bilde som illustrasjonen på seddelen var basert på. Illustrasjonen er faktisk så godt som identisk med fotografiet, med barnas ansiktsuttrykk som eneste forskjell.

De kontaktet den burundiske ambassaden for informasjon om hvor pengene var produsert, men fikk ingen respons og valgte derfor å saksøke. Men det var ikke penger Fajack var ute etter. Han sier han sannsynligvis ville ha gitt Burundi tillatelse til å bruke bildet hans på seddelen om de hadde spurt på forhånd.

Ikke ute etter penger
-Som jeg sa i min rettssak, jeg er ikke ute etter å ta penger fra en fattig afrikansk nasjon. På en måte er jeg beæret over at bildet mitt er på et lite stykke afrikansk historie, sier Fajack til pdnonline.

Men for han er det prinsippet som gjelder, og han har fått nok av slike brudd på opphavsretten som blir stadig mer vanlig.

- Jeg føler at det ikke er noen forskjell på dette og om de kommer inn i huset mitt når jeg ikke er der og stjeler lysbilder.

Britisk selskap er involvert
Hovedsakelig er det firmaet som produserte sedlene han er ute etter, og da han nå endelig har fått vite navnet på dette firmaet, Storbritannia-baserte De La Rue, har han dermed inkludert dem i søksmålet. Dette er sannsynligvis første gangen valuta har vært involvert i en rettssak om opphavsrett.

Se en sammenligning av fotografiet og pengeseddelen på fotografens hjemmeside.

Denne saken er hentet fra Fotopia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere