*Nettavisen* Nyheter.

Fotografer for retten etter Dianas død

Tre franske fotografer som forfulgte prinsesse Diana og hennes elsker dødsnatten i Paris i 1997, må fredag møte for en domstol i den franske hovedstaden. Dermed får tragedien sitt første rettslige etterspill.

23.10.03 15:53

Fabrice Chassery, Jacques Langevin og Christian Martinez var blant de åtte såkalte paparazzi-fotografene som rett etter ulykken ble mistenkt for uaktsomt drap og for å ha latt være å gi hjelp til ulykkesofre. Etterforskningen mot dem ble avsluttet uten at det ble reist tiltale.

De møter for retten på et tidspunkt der diskusjonen om bakgrunnen for Dianas og hennes elsker Dodi al-Fayeds død brått har blusset opp igjen. Dodis far Mohamed al-Fayed, den styrtrike eieren av varemagasinet Harrods, tror fortsatt at de to ble likvidert.

Philip
For få dager siden sa al-Fayed til den britiske sensasjonsavisen The Sun at Diana trodde hennes svigerfar, dronning Elizabeths mann prins Philip, ønsket henne død. Årsaken skulle være at kongefamilien ikke kunne godta forholdet mellom Diana og Dodi.

Samtidig har Dianas butler Paul Burrell gått til pressen med et brev der prinsessen skrev at hun aldri ønsket skilsmisse fra Elizabeths og Philips eldste sønn, tronarvingen prins Charles. Brevet er datert 28. august 1996, dagen da skilsmissen trådte i kraft.

- En del av meg vil alltid elske Charles, heter det i det håndskrevne brevet som torsdag ble gjengitt i London-avisen Daily Mirror. Sist mandag siterte samme avis et annet brev fra Diana, der det het at hun fryktet en sammensvergelse med sikte på å ta livet av henne.

"Unødvendig"
Disse og andre sider rundt dramaet for vel seks år siden kan altså nå bli rullet opp igjen i en rettssal i Paris. Paparazzi-fotografene er formelt siktet for krenkelse av privatlivets fred, og fotografenes forsvarere mener rettssaken er helt unødvendig.

De hevder at den eneste årsaken til at saken kommer opp, er hevnlyst fra Mohamed al-Fayeds side. –Etter så lang tid som seks år, er det meningsløst å stille noen for retten for å ha krenket for lengst avdøde personers rett til privatliv, sier advokat Jean-Louis Pelletier.

Sakens kjerne blir prinsippspørsmålet om en bil alltid må regnes som en del av den private sfære, der fotografer ikke har rett til å ta bilder. Diana, Dodi og deres sjåfør Henri Paul omkom da bilen deres i høy fart traff en søyle i en veitunnel i Paris.

(NTB-AFP-DPA)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.