RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: AFP/Scanpix)

Fra luksus til brød og vann

Sist oppdatert:
Etter et liv i overdådig luksus våknet Elf-topp Andre Tarallo (76) torsdag opp i fengsel for første gang.

Mens de to øvrige Elf-toppene som ble idømt fengsel allerede sitter bak murene, ble Andre Tarallo pågrepet i går.

Som følge av den knusende dommen i Paris må Elfs tidligere Afrika-ekspert sone i fire år og betale 16 millioner kroner i bot.

305 millioner euro

På bekostning av den franske stat skal de tre toppene i det tidligere statlige oljeselskapet Elf ha skaffet seg en formue på 305 millioner euro. Tarallo skal ha tilegnet seg kostbare eiendommer i Paris og på Korsika.

Etter en prestisjefylt utdanning begynte Tarallo i den franske oljegiganten i 1967. Hans oppgave ble å lede oljeselskapets satsing i Afrika. Så mektig var Elf på tiden da Löik Le Floch-Prigent ble Elf-sjef i 1989, at Tarallo hadde større innflytelse på regjeringens politikk enn mange av statsrådene, skriver NTB.

Tarallo, som er kjent for sin diskrete framferd, sa i retten at han aldri hadde drømt om at han måtte brette ut detaljer om sitt liv.

Olje og makt

- Men når jeg må fortelle denne historien må jeg også forklare ting om fransk oljepolitikk og sammenhengen mellom olje og makt i Afrika, men også i Frankrike, uttalte Tarallo ifølge AFP.

Gjennom den fire måneder lange rettssaken nektet han hele tiden straffskyld.

Hovedarkitekten

Retten mener styreformannen i Elf fra 1989 til 1993, Löik Le Floch-Prigent, var hovedarkitekten bak korrupsjonssystemet. Medtiltalte Tarallo er å laste for at han nøt godt at korrupsjons-millionene og unnlot å gjøre noe med ulovlighetene, heter det i dommen.

Elf-rettssaken bunner i etterforskning som blant annet spesialrådgiver Eva Joly gjorde som fransk etterforskningsdommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere