*Nettavisen* Nyheter.

Fra pizzabud og rapper til Frankrikes mest ettersøkte

DE MISTENKTE: Said (innfelt) og Cherif er mistenkt for å være gjerningsmennene bak terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo onsdag. Foto: Faksimile: Youtube/Fransk politi

Derfor blir unge menn radikaliserte.

09.01.15 00:10

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisens journalist Simen Lønning rapporterer fra Paris.

PARIS/OSLO (Nettavisen): For tolv år siden var var Chérif Kouachis (32) en ung mann som mange andre i Frankrike. Han røyket hasj, drakk alkohol, hadde kjæreste, drømte om å bli rapartist og jobbet senere som pizzabud, og hadde helt andre interesser enn å forsvare profeten Muhammed. På veien skjedde det noe.

Nå er han og broren Said (34) Frankrikes mest ettersøkte terrorister. De to er etterlyst og mistenkt for å være mennene bak massakren i Charlie Hebdo-redaksjonen i Paris onsdag, der tolv mennesker ble drept.

Følg direkterapporteringen etter terrorangrepet i Paris her

Forsker på radikalisering

- Det er vanskelig å peke på én enkelt faktor når det gjelder radikalisering. Det et sammensatt bilde, men det finnes noen overordnede faktorer det går an å peke på, sier ekstremismeforsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus til Nettavisen.

Han er selv i gang med et forskningsprosjekt om norske Syria-farere.

Les også: Terrorekspert frykter smitteeffekt

Les også: Her gjennomsøker de landsbyen på jakt etter terrorbrødrene

- Kognitiv åpning

- Det må gå skje noe i deres personlige liv, noe som åpner opp for inntrykk og hvor man leter etter forklaringer og handlingsveiledning. Det må være en såkalt kognitiv åpning. Det kan være alt fra at man begynner å gruble over meningen med livet, dødsfall i familien, skilsmisse, at man blir utsatt for trakassering eller mobbing. Dette er individuelt, men det er slike ting som kan føre til at man begynner å orientere seg for å finne en forklaringi på det man mener er urett, sier Gule.

Han peker på at informasjon fra massemedier, nettet og inntrykk fra hendelser ute i verden kan være utløsende faktorer.

Les også: Politimann skutt med kaldt blod

Les også: Muslimsk politimann drept i Paris-terroren

- Presenterer forklaringer og veiledning

- Krigen i Syria med bilder av lemlestede lik, ødelagte landsbyer er et eksempel. Dette kan gi opplevelser av urett som kan være sterkere enn den personlige opplevelsen man har ved å bli utsatt for urett. Det kan føre til at man begynner å lete. I dag er det mange ungdommer som leter etter en slik mening fordi de i utgangspunktet har en kulturell tilknytning, ikke nødvendigvis religiøs, til islam. Når ekstreme islamister kommer og presenterer både forklaringer og handlingsveiledning, kan de ha lett for å vinne gehør, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORSKER: Lars Gule forsker på radikalisering. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Gule peker også på gjensidig påvirkning mellom mennesker i det samme miljøet. Det kan være mellom brødre, slik som mellom Cherif og Said Houachis eller folk som vanker i det samme miljøet.

- Gamle kjente

- Det er flere eksempler på at terrorgrupper består av gamle kjente. Madrid-bomberne hørte til den samme fotballklubben, og vi har hørt om norske Syria-farere fra Østfold. Det vi ser er et globalt fenomen nå der grupper som Al-Qaida og IS lett finner grobunn for sine tanker, sier Gule.

Les også: Yngste gjerningsmann i Paris overgir seg

Les også: Nå går Facebook i svart

Ifølge franske medier ble Cherif Kouachis fengslet i 2008 og var kjent av politiet for militante islamist-aktiviteter.

Cherif, som også gikk under navnet Abu Issen, var en del av et nettverk som sendte vordende jihadister til Irak for å kjempe for al-Qaida etter den amerikansk-britiske invasjonen i 2003, skriver BBC News i en sak om brødrene.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

HTML EMBED


Klikk på bildet for å forstørre.

MISTENKTE: De mistenkte Cherif Kouachi (til venstre) og storebroren Said Kouachi, henholdsvis 32 og 34 år. Foto: Fransk politi


Vokste opp i fosterhjem

Cherif vokste opp i et forsterhjem i Rennes i Nord-Frankrike og ble trener, før han sluttet seg til broren i Paris. I Paris jobbet han som pizzabud.

Politiet pågrep ham i 2005 da han var på vei til å gå om bord på et fly til Syria.

Den franske justisministeren opplyser at en av brødrene var i Jemen i 2005, ifølge CNN.

Said Kouachi skal ha reist til Jemen så sent som i 2011, ifølge en amerikansk kilde, skriver CNN. Her fikk han angivelig våpentrening av en al-Qaida-gren. Det er også mulig Said ble trent i å lage bomber, som ofte er en del av jihadisttreningen.

Dette betyr at både politiet og sikkerhetstjenesten i Frankrike har vært klar over brødrenes tilknytning til terrororganisasjonen i ti år.

Les også: - Norske medier har vært feige

Les også: Holder penner i været på minnemarkering

Det er ikke klart for de amerikanske kildene hvorvidt Said Kouachi noen gang møtte Anwar Al-Awlaki, sjefen for al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP). Al-Awlaki var ansvarlig for AQAPs operasjoner i Jemen, men ble drept under et amerikansk droneangrep i 2011.

Det er fortsatt mye uvisst om gjerningsmannens reise til Jemen, men besøket kan vise seg å være en viktig brikke, ettersom USA mener angrepet på Charlie Hebdo kan være knyttet til brødrenes lojalitet til AQAPs formål og dets magasin «Inspire». Magasinet skrev i fjor at de ønsket redaktøren i Charlie Hebdo død.

Fakta

Brødrene Kouachi

Radikal imam

De brødrene skal ha gått i en moské i Paris der de ble påvirket av den radikale imamen Farid Benyetto. Han skal ha oppfordret dem til å studere islam.

Ifølge en fransk ekspert på islamisme var Boubaker al-Hakim, en militant islamist med forbindelser til al-Qaidas kamp mot amerikanerne i Irak, en nøkkelperson i nettverket brødrene tilhørte.

I 2010 var brødrene i søkelyset i forbindelse med etterforskningen av planer om å befri islamisten Ait Ali Belkacem fra fengsel. Han ble fengslet på livstid i 2002 for å ha sprengt en bombe på en t-banestasjon i Paris i 1995, der 30 mennesker ble skadd.

Det ble ikke reist sak mot noen av brødrene den gangen på grunn av manglende bevis.
HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag