RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pamela Anderson:

Fra rød badedrakt til gul vest: - Aktivisme er sexy

Den tidligere Baywatch-stjernen har sluttet seg til de pågående protestene i Frankrike (den såkalte Gule vestene-bevegelsen), og har postet et bilde av seg selv på Twitter med følgende påskrift: «Pamela Anderson. Fra rød badedrakt til gul vest»
Den tidligere Baywatch-stjernen har sluttet seg til de pågående protestene i Frankrike (den såkalte Gule vestene-bevegelsen), og har postet et bilde av seg selv på Twitter med følgende påskrift: «Pamela Anderson. Fra rød badedrakt til gul vest» Foto: PA/Twitter (montasje)
Pamela Anderson, som er bosatt i Frankrike, har vært politisk aktivist i en årrekke. Nå legger hun sin støtte bak «De gule vestene».

Franske myndigheter stålsetter seg på nok en helg preget av gatevold, vandalisme og opptøyer. Hele 89.000 politimenn mobiliseres i landet, og i Paris holdes kjente landemerker og museer som Eiffeltårnet og Louvre stengt, mens butikk- og restauranteiere på Champs-Élysées oppfordres til å holde lukket.

Fire mennesker har omkommet, flere hundre har blitt skadd og hundrevis er arrestert i de voldsomme protestene og opptøyene som har pågått rundt omkring i landet i tre uker.

Foranledningen til protestene er president Emmanuel Macrons varslede avgiftsøkning på diesel og bensin. Protestene og opptøyene utviklet seg etter hvert til å bli en massebevegelse mot establishmentet og president Macron.

Macron har denne uken snudd i saken og avblåst avgiftsøkningen. Likevel frykter myndighetene at protestene vil fortsette med uforminsket kraft. Massebevegelsen har fått tilnavnet «De gule vestene» (gilets jaunes), og til tross for massiv vold, skadeverk og ødeleggelser mot butikker, biler og banker - har bevegelsen stor støtte i det franske folket. En meningsmåling viser at 72 prosent av befolkningen støtter bevegelsen.

- Aktivisme er sexy

Den amerikansk-kanadiske skuespilleren, aktivisten og tidligere Playboy-modellen Pamela Anderson (51), har sluttet seg til bevegelsens sak, og forsvarer folkene som vandrer rundt i gatene for å bedrive hærverk. Hun har postet flere innlegg på sosiale medier og skrevet en blogg, hvor hun forsøker å sette ord på frustrasjonen til franskmennene som ikler seg gule vester.

Fredag ettermiddag postet hun et bilde av seg selv på Twitter med følgende påskrift:

«Pamela Anderson. Fra rød badedrakt til gul vest. I stedet for å bli hypnotisert av bildene av opprør, bør vi spørre oss hvor det komme fra. Det skyldes den økende spenningen mellom elitene i de store byene og de fattige i distriktene, mellom politikerne og de 99 prosentene som er lei av ulikhetene».

Andersons bidrag har både blitt verdsatt og utløst raseri.

- Pamela Anderson har et uendelig bedre substansielt grep om hva som skjer i Frankrike enn The Wall Street Journal har, skriver en tilhenger på Twitter.

Anderson har vært en ihuga aktivist siden 1990-tallet, og har spesielt kjempet for dyrs rettigheter.

- Aktivisme er sexy, uttalte hun en gang i et intervju.

Hun er én av de få utlendingene som har lagt sin støtte bak «De gule vestene». Anderson er bosatt i Frankrike, har nylig deltatt i den franske versjonen av «Skal vi danse» (Danse Avec Les Stars) og har hatt et forhold til Marseille-spilleren Adil Rami.

Enkelte beskylder henne for å støtte opp under opprør og vold, noe hun selv avviser.

- De gule vestene er en massebevegelse mot det nåværende establishmentet. Det er et opprør som har ligget latent i Frankrike i årevis. Et opprør av vanlige folk mot det nåværende politiske systemet som - i likhet med mange andre vestlige land - konspirerer med eliten og avskyr sine egne borgere, skriver hun i sin egen blogg som ble postet mandag.

Avgifter og miljøtiltak

Motivet bak Macrons upopulære avgiftsøkningen er å overbevise franskmenn om å velge mer miljøvennlige transportalternativer. Anderson trekker fram paradokset ved at franske myndigheter har oppfordret bilister til å velge dieselbiler i en årrekke.

- Så det er ikke rart at mange folk oppfatter den nye politikken som et totalt svik, skriver hun.

- Det å skaffe seg en ny bil er trolig ikke en stor greie for president Macron og hans ministre. Men det er altfor vanskelig for mange folk, som allerede sliter økonomisk. Mange fattige folk vil ikke være i stand til å komme seg på jobb, spesielt hvis det ikke finnes noe pålitelig kollektivtilbud på plass. Mange gamle mennesker vil ikke kunne komme seg til butikker eller legen.

Frankrikes regjering frykter nye, voldelige demonstrasjoner i landet. I forbindelse med den siste tidens protester har fire mennesker mistet livet, i tillegg er flere hundre skadd.(NTB).

- Mange medier anser De gule vestene-demonstrantene som kriminelle som forårsaker ødeleggelse. Jeg ser ødeleggende krefter på den andre siden.

Pamela Anderson fikk sitt gjennombrudd i TV-serien «Baywatch».

- Når noen demonstranter ødelegger biler og brenner ned butikker, er det et symbolsk angrep på privat eiendom som er grunnlaget for kapitalismen. Når de angriper polititjenestefolk, så er det en symbolsk avvisning og utfordring til undertrykkende, statlige krefter - krefter som hovedsakelig beskytter kapitalen.

- Det å moralisere over nedbrente biler og banker og ødelagte vinduer, er misforstått. Det må sees i kontekst av den nåværende status quo. Et status quo hvor makten til de mektige og maktesløsheten til de maktesløse opprettholdes. Et status quo til samfunn hvor bare noen få profitterer og de mange taper.

«De gule vestene» får også støtte fra den ikoniske skuespilleren Brigitte Bardot, som denne uken postet et bilde av seg selv iført en gul vest. «Jeg er med dere,» skrev hun.


«Motherf--ker, jeg har gjort dette i årevis»

Anderson har engasjert seg aktivt i en rekke saker opp gjennom årene, blant annet dyrevern, menneskerettigheter og menneskesmugling. Mest kjent er hun for sitt engasjement i dyrevernorganisasjonen PETA. Hun er også en motstander av selfangst, et engasjement hun deler med Russlands president Vladimir Putin. Det har versert romanserykter om Putin og Anderson, noe hun selv har benektet.

Anderson har også brukt tid på å hjelpe folk som er rammet av naturkatastrofer. Hun reiste til Haiti etter jordskjelvet i 2013 for å distribuere nødhjelpsforsyninger, og har fortsatt med å samle inn penger til ytterligere nødhjelp.

Hun har også fått kritikk for uttalelser om «metoo-bevegelsen.

- Jeg er en feminist, men jeg mener denne tredje bølgen med feminisme kan gå altfor langt, sa hun i et intervju med TV-magasinet 60 Minutes.

Rundt 200 biler ble stukket i brann i Frankrikes hovedstad, Paris.(NTB)

Den tidligere Baywatch-stjernen har lenge slitt med blondinestemplet, og blir mildt sagt opprørt når folk blir overrasket over at hun er politisk aktiv.

- Dette har jeg gjort i årevis. Jeg aner ikke hvor folk har vært hen. De sier «å, endelig gjør du noe med livet ditt», og da svarer jeg «motherf--ker, jeg har gjort dette siden jeg f--kings flyttet til LA». Jeg hater det når folk sier «nå har du endelig vokst opp», sa hun i et intervju med magasinet W.

Kilder: The Guardian, Bloomberg, NTB.

Fakta: Fakta om De gule vestene i Frankrike

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Bevegelsen De gule vestene begynte som en protestaksjon mot økende priser på drivstoff og høyere levekostnader i Frankrike.

* Den franske regjeringen har de siste fem årene økt avgiftene på klimautslipp. For diesel har dette utgjort om lag 2,50 kroner per liter.

* Tidligere i år ble avgiften økt med om lag 70 øre på diesel og 40 øre på bensin. Fra nyttår er det varslet en ytterligere økning på drøyt 60 øre for diesel og i underkant av 30 øre for bensin.

* Etter omfattende protester varslet regjeringen tirsdag at planlagte økning av drivstoffavgifter og strømpriser legges på is.

* Markedsprisen på diesel og bensin har også økt de siste årene, og Macron-regjeringen har i tillegg gjort det klart at avgiftene vil bli ytterligere økt de kommende årene.

* De gule vestene begynte som en grasrotbevegelse uten tilknytning til politiske partier eller fagorganisasjoner, og bevegelsen har ingen offisiell ledelse.

* Den har tatt sitt navn fra de gulerefleksvestene som skal ligge i alle franske biler.

* I forrige uke viste en meningsmåling at om lag 66 prosent av franskmennene støtter bevegelsen.

* For to uker siden deltok om lag 300.000 mennesker i landsomfattende demonstrasjoner, og forrige helg deltok over 100.000. Militante fra både høyre- og venstresiden samt kriminelle gjenger har blandet seg inn i bevegelsen og står ifølge politiet bak de største ødeleggelsene.

(Kilde: NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere