RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra UDI til Røde Kors

Sist oppdatert:
Tidligere direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI), Trygve Nordby, blir generalsekretær i Norges Røde Kors.

- Dette er en av de mest spennede jobbene i det norske samfunnet og internasjonalt. Jeg gleder meg til å begynne, sier Trygve G. Nordby til TV 2 Nettavisen.

Innsats
Hvem som kom best ut av de 50 som var interessert i stillingen, ble offentliggjort på et allmøte for organisasjonens ansatte i Oslo torsdag ettermiddag.

Forrige generalsekretær var Jonas Gahr Støre, som gikk fra jobben da han ble utenriksminister i høst.

I sin tiltredelsestale trakk Nordby frem innsatsen som gjøres av Røde Kors' medarbeidere lokalt.

- Etter møter med Røde Kors i Norge og utlandet har jeg mange ganger tenkt at det kunne være spennende å være en del av deres lag, sa han.

- Frivillige organisasjoner spiller en viktig rolle i Norge, og i denne sammenheng er Røde Kors et lokomotiv.

Vil lære
Nordby sier han vil få bruk for mye av sin erfaring som tidligere leder av Flyktningerådet like mye som kunnskap fra UDI-arbeidet i den nye jobben. Men den største forskjellen bli å jobbe med frivillige.

- Jeg var statstjenestemann i UDI, nå er det de frivillige som er de viktigste,. I dag har jeg mandat fra en regjering, nå er det de 180.000 medlemmene i Røde Kors som skal styre min hverdag, sier han til TV 2 Nettavisen.

For Nordby har ingen planer om å sitte mye bak kontorpulten. Han begynner sin nye jobb med å reise rundt i Norge for å bli enda mer kjent med organisasjonen.

- Samfunnet endrer seg, og vi som organisasjon må søke de utfordringene som ligger der, sier han. Han fremhever blant annet intergering av innvandrere som et viktig prosjekt, samt et mulig bortfall av spilleautomatinntekter som vil gi inntektstap spesielt for store organisasjoner som Røde Kors.

Nordby har også vært rådmann i Oppegård kommune og flyktningpolitisk rådgiver for OSSE i Kroatia.

Mer frivillighet
- Jeg vil sammen med dere arbeide for at vi får enda mer frivillighet i Norge om fem år enn det vi har i dag. Både gjennom Røde Kors og andre organisasjoner.

- Men i Røde Kors er også høy faglig standard og en prioritering av fagsiden viktig i tillegg til frivilligheten. Dette går hånd i hånd, sa Nordby ved allmøtet.

Generalsekretæren er Norges Røde Kors' øverste administrative leder og er ansatt av landsstyret, som ledes av president Thorvald Stoltenberg. Generalsekretæren leder den daglige driften og koordinerer organisasjonens arbeid i Norge og utlandet.

UDI-stol ledig
Det er foreløpig ikke bestemt hvem som skal ta over etter Nordby i UDI.

- Trygve blir hos oss til utpå nyåret, så vil stillingen hans utlyses. Det er departementet som ansetter den nye UDI-direktøren, sier kommunikasjonsdirektør i UDI, Agnar Kaarbø, til TV 2 Nettavisen.

Hemmelig
Navnet på den nye generalsekretæren ble holdt strengt hemmelig frem til allmøtet.

- Hverken jeg eller noen av de andre ansatte vet hvem det er, sa presseansvarlig i Norges Røde Kors Anne D. Nilsen til TV 2 Nettavisen før allmøtet.

Thorvald Stoltenberg er president og den øverste tillitsvalgte i Norges Røde Kors. Han leder landsstyret til organisasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere