*Nettavisen* Nyheter.

Frafjord Johnson til Sudan

Foto: Berit Almendingen

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson reiser til Sudan for å delta i den tidligere opprørslederen John Garangs begravelse.

05.08.05 13:14

Bisettelsen finner sted lørdag 6. august i Juba i Sør-Sudan.

Den tidligere lederen for Sudanese Peoples Liberations Movement (SPLM), John Garang, ble visepresident i Sudan for tre uker siden. Mandag ble han erklært omkommet i et helikopterkrasj etter et privat besøk i Uganda. Garang hadde da vært savnet i to døgn.

- I sorg
Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, som sto sentralt i forhandlingene som førte frem til fredsavtalen i januar i år, anså seg som en personlig venn av Garang.

- Det er med stor sorg jeg har mottatt meldingen om Garangs død. Dette kommer som et sjokk både på meg og alle som i mange år har arbeidet for å skape fred i Sudan, uttalte Johnson mandag.

Lørdag deltar hun i begravelsen.

- Det viktige nå er at fredsavtalen gjennomføres som planlagt, og at partene samarbeider om håndteringen av den urolige situasjonen som har oppstått i Sudan etter Garangs død, sier Frafjord Johnson i en pressemelding fredag.

Fra Norsk Folkehjelp, som også har hatt et nært forhold til Sudans frigjøringsbevegelse, reiser dessuten generalsekretær Eva Bjøreng og leder Grete Faremo.

SPLMs nestleder Salva Kiir Mayardit ble kort tid etter nyheten om Garangs død utnevnt til ny leder for SPLM og president for regjeringen i Sør-Sudan. Han er også nominert til ny visepresident i Sudan.

Avgjørende med internasjonal støtte
I sitt kondolansebrev av 2. august til Mayardit forsikrer utviklingsministeren at Norge vil fortsette å støtte fred, forsoning og utvikling i Sudan.

- Det er avgjørende at det internasjonale samfunn nå følger opp de løfter som er gitt om støtte til Sudan og befolkningen i landet. Det trengs fortsatt omfattende bistand til humanitære tiltak og det langsiktige oppbyggingsarbeidet, sier utviklingsministeren.

På giverlandskonferansen for Sudan i Oslo den 12. april i år, ble det gitt løfter om en samlet internasjonal bistand til Sudan på i underkant av 4,5 milliarder USD i perioden 2005-2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.