*Nettavisen* Nyheter.

Frakter nordmenn ut av Beirut

Foto: Erik Johansen (Scanpix)

Utenriksdepartementet (UD) arbeider med å få fraktet ut nordmenn som ønsker å forlate Beirut.

14.07.06 23:34

- Vi arbeider med å få transport til Damaskus for de som ønsker det på søndag, avhengig av sikkerhetssituasjonen, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD til TV 2 Nettavisen.

Norge og Frankrike bestemte på et møte i Beirut i dag at det foreløpig ikke blir noen evakuering av de to landenes borgere i Libanon. Sandsten sa tidligere i dag at det var tryggest for nordmenn å bli i Beirut, men etter at mange nordmenn har uttrykt et ønske om å forlate byen, jobber nå UD for å etterkomme dette.

- Det er fortsatt ikke snakk om noen evakuering, men et frivillig tilbud vi ønsker å gi, sier Sandsten.

Sverige organiserer en båttransport
Svenske utenriksmyndigheter jobber med å sette igang evakuering av svensker i området.

- De jobber med å organisere en båttransport onsdag. Vi kommer til å ha et nært samarbeid med svenskene, sier Sandsten.

UD holdt fredag et informasjonsmøte for nordmenn i Beirut. De vil ha et nytt møte i morgen klokken to.

- Vi vurderer situasjonen fortløpende, sier Sandsten.

Den eventuelle busstransporten ut av Beirut på søndag er gratis.

Ta kontakt
Ambassaden ber alle norske borgere i Libanon som ønsker assistanse til å forlate landet, om å ta kontakt med Utenriksdepartementet for registrering.

På grunn av stor telefonpågang er det libanesiske telefonnettet svært vanskelig å komme gjennom på.

Publikumstelefon
Norske borgere i Libanon og deres pårørende bes derfor kontakte Utenriksdepartementet på telefon 22 24 20 20 for informasjon og veiledning.

- Vi har aktivert publikumstelefonen slik at de som sliter med å komme gjennom til Libanon skal ha et sted å henvende seg, sier Dale Sandsten til TV 2 Nettavisen.

Representanter fra den norske og den franske ambassaden i Beirut holdt et krisemøte fredag, blant annet for å vurdere evakuering av egne lands borgere. Men det blir det ikke noe av foreløpig.

- Det vil bli holdt et infomasjonsmøte for nordmenn på Royal Garden Hotel i Beirut klokken 16.00 i dag, sier Dale Sandsten.

Utenriksdepartementet fraråder reiser til Libanon som ikke er strengt nødvendig.

200 i områdene
UD anslår at det befinner seg drøyt 200 nordmenn i landet, de fleste turister. UD har sendt personell fra sitt eget kriseteam i Oslo til Beirut for å styrke ambassaden.

Urolighetene i Midtøsten eksploderte onsdag denne uken, etter at den libanesiske geriljagruppen Hizbollah kidnappet to israelske soldater.

Israel svarte med å gå tungt inn i Libanon, ødelegge infrastruktur og å blokkere landet både fra sjø- og luftsiden. Torsdag ble flyplassen i Beirut stengt etter et israelsk bombeangrep, og det er derfor vanskelig å forlate landet.

- Vær innendørs
Alternativene for å komme seg ut er å ta ferge til Kypros eller kjøre over grensen til Syria, hvor man kan kjøpe turistvisum ved grensen. Det var onsdag lange bilkøer fra Libanon til Syria.

Nordmenn som allerede er i Libanon, andre steder enn i Beirut, oppfordres til å holde seg innendørs, og sørge for å ha rikelig med mat og drikke tilgjengelig. Ambassaden i Beirut ber nordmenn om å være særlig forsiktige i Sør-Libanon, Bekaadalen, fjellområdene mellom Syria og Libanon, samt sørlige forsteder til Beirut.

UD frykter situasjonen kan spre seg til en større del av Midtøsten, men vil foreløpig ikke fraråde flere reisemål. UD fraråder fra før alle reiser til og opphold i Palestina.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.