*Nettavisen* Nyheter.

Frankrike ber EU om grundigere sjekk av syriske pass

STRENGERE: Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve ber EU innføre strengere sikkerhetssjekk for å avsløre falske syriske pass. Foto: Charles Platiau (Reuters)

Tomme pass er stjålet fra lagre i offentlige bygninger som har blitt overtatt av IS.

PARIS (NTB-AFP): Frankrike ber EU om å gjøre mer for å avsløre falske syriske pass, særlig i Hellas og Italia, etter at to av selvmordsbomberne i Paris hadde benyttet falske ID-papirer.

– Beklageligvis viser angrepene at noen terrorister forsøker å ta seg inn i våre land og begå kriminelle handlinger ved å blande seg med strømmen av migranter og flyktninger, skriver Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve i et brev til EU-kommisjonen.

– Kontroll av reisedokumenter som flyktninger viser fram ved EUs yttergrenser er svært viktig og en sak som skaper bekymring, legger han til.

– Stjeles og selges videre

Cazeneuve viser til at tomme pass er stjålet fra lagre i offentlige bygninger som har blitt overtatt av IS. Dermed kan man fylle ut de tomme passene med personopplysninger, og det blir vanskeligere å avdekke de ekte passene, som har falske personopplysninger, forklarer han i brevet til EU.

– Andre pass har blitt stjålet fra døde mennesker, for eksempel syriske soldater eller sivile ofre etter bombeangrep, og deretter solgt til folk som ligner på dem, skriver han i brevet.

– Utilstrekkelig sjekk

Innenriksministeren ber EU ta i bruk bedre utstyr for å sjekke reisedokumentene ved Unionens yttergrenser, spesielt i Hellas og Italia, slik at passene kan sjekkes opp mot Interpols databaser med stjålne eller bortkomne pass. Rutinene for sikkerhetssjekk av personopplysninger ved mottakssentre for flyktninger er dessuten utilstrekkelig, mener Cazeneuve.

Han retter samtidig pekefingeren mot Tyrkia og sier det ifølge europeiske etterretningsbyråer stjeles nye, tomme pass i Syria som deretter blir endret og fylt ut i Tyrkia før de selges videre.

To av selvmordsbomberne som sprengte seg utenfor Stade de France-stadionet i Paris 13. november, hadde syriske pass. Etterforskerne mener passene var falske. Passene hadde måneden i forveien blitt registrert ved en grensepassering i Hellas. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.