RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frankrike vil ikke utlevere Khalid Skah

En fransk domstol mener Norge ikke kan garantere for rettssikkerheten til Khalid Skah.

Derfor avviser den kravet om utlevering av den voldssiktede norskmarokkaneren, ifølge franske medier.

– Det er en stor lettelse at domstolen har fortalt ham at de motsetter seg utlevering, sier Skahs franske advokat Vanessa Stein til nyhetsbyrået AFP.

Skahs norske advokat Brynjar Meling opplyser til NTB at han ikke kjenner til at det er kommet noen avgjørelse i saken. Meling har fått opplyst at en kjennelse først skal være klar 2. mai.

Men franske medier melder at kjennelsen falt i en domstol i Paris onsdag. Domstolen mener ifølge den franske nettavisen AuFait at Skah ikke vil få en rettferdig behandling i norsk rettsvesen.

Etterlyst siden 2009

Den tidligere OL-vinneren har vært etterlyst av norsk politi siden 2009. Han er siktet blant annet for vold og trusler mot sin ekskone, trusler mot tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og for å ha holdt tilbake sine og ekskonas felles barn, som nå er 17 og 21 år gamle, i Rabat i Marokko.

Khalid Skah ønsker selv ikke å kommentere kjennelsen, ettersom den ennå ikke er rettskraftig, opplyser Stein. Hun bekrefter at domstolen antydet frykt for at det norske rettssystemet ikke vil være upartisk dersom Skah utleveres.

Ifølge radiostasjonen RFI bestemte domstolen også at Skah skal få tilbake passet sitt, som ble inndratt da utleveringsbegjæringen fra norsk politi kom i fjor sommer. Skah ble pågrepet i Paris, men løslatt etter to dager mot kausjon og meldeplikt i påvente av utleveringsbeslutningen, som altså har latt vente på seg.

Ikke fornøyde

Franske myndigheter har flere ganger gjort det klart at de ikke er fornøyde med den dokumentasjonen Norge har oversendt i denne saken. Ikke minst gjelder dette opplysninger om hvilken rolle den norske ambassadøren spilte da barna ble hentet med hjelp av spesialsoldater fra Marokko til Norge.

Franske justismyndigheter ville også vite om saken har fått noen rettslige etterspill for soldatene som var involvert.

Ankemulighet

– Skah er blitt satt på en prøve av disse rettsforhandlingene, men også av det faktum at han ikke har fått se barna sine. Han vet at det ikke er over ennå. For ham er det største problemet at han ikke får sett barna, sier Skahs advokat Vanessa Stein til AFP.

I kjennelsen slår domstolen fast at norske myndigheters forklaring om omstendighetene rundt barnas retur til Norge ikke var tilstrekkelige, ifølge RFI. En forverring i forholdet mellom Norge og Marokko som følge av affæren, gjør at domstolen sår tvil om at Skah vil få en rettferdig behandling i det norske rettsvesenet ettersom han er marokkansk statsborger, skriver RFI.

Kjennelsen kan ankes innen fem dager fra onsdag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere